Maska za ronjenje i 3D ispis – još jedno krizno rješenje za bolnice

Nekoliko stotina pacijenata u Italiji koji su priključeni na respiratore prima kisik putem "hakiranih" maski za ronjenje inače dostupnih u trgovinama sportske opreme

Sandro Vrbanus petak, 27. ožujka 2020. u 19:22

Svijet je u kriznoj situaciji, medicinski djelatnici trebaju svu pomoć koja im se može ponuditi, pa su entuzijasti sa svih strana svojim 3D pisačima priskočili u pomoć. Vidjeli smo tako da se u svijetu ispisuju ventili za respiratore, štapići za uzimanje brisa, ali i u Hrvatskoj se trenutačno rade viziri za medicinske djelatnike.

Patentirani Charlotte valve

U Italiji je ovoga tjedna pokrenuta još jedna akcija – jedan dućan sportskom opremom donirao je maske za ronjenje, a kompanija Isinnova i Fablab Milano "hakirali" su ih kako bi ih se moglo priključiti na medicinske respiratore. Uz pomoć 3D pisača izradili su dodatak kojim se standardna kupovna maska može priključiti na respirator i tako privremeno riješili problem nedostatka ovog dijela medicinske opreme.

Već u prvom tjednu nekoliko je stotina pacijenata dobilo je pomoć u vidu ovakvih "uradi sam" maski. Morali su ipak potpisati da pristaju na primjenu uređaja koji nije certificiran. Autori ovog ventila patentirali su svoj izum i dali nacrte za njegovu izradu besplatno na korištenje svima kako bi spriječili bilo koga da na tome profitira.