Internet Archive digitalizirao preko 250 tisuća prastarih '78 rpm' gramofonskih ploča

Osim što na svojim stranicama arhiviraju stare webove, igre i druge djeliće internetske povijesti, poznati servis ima i projekt digitalizacije prastarih gramofonskih ploča s početka 20. stoljeća

Sandro Vrbanus nedjelja, 2. svibnja 2021. u 11:35

Gramofonske ploče, ili kako ih se naziva u moderno vrijeme, kada su ponovno postale hit, "vinili", postoje još od kraja 19. stoljeća. Ove "nove", kakve ste vjerojatno imali prilike vidjeti i slušati, vrte se na 33 ½ okretaja u minuti i promjera su 30 centimetara (long play). Manje ploče, "singlice", vrte se na 45 okretaja u minuti i promjera su 17 centimetara i u pravilu su sa svake strane sadržavale po jednu pjesmu.

No, u počecima ove tehnologije postojale su i ploče koje su se vrtjele na 78 okretaja u minuti, bile su promjera od 12,5 do 30 centimetara i u ranoj fazi nisu bile načinjene od vinila već od tvrde gume i šelaka, a vinil je došao tek kasnije.

Upravo ove "78 rpm" ploče, predmet su interesa servisa Internet Archive, koji inače arhivira internetske stranice, retro igre i programe i slične digitalne sadržaje. Njihova inicijativa Great 78 Project pokušava pronaći i digitalizirati sve dostupne najranije primjerke ovakvih gramofonskih ploča. Procjenjuje se da ih je od 1898. do 1950-ih godina snimljeno oko 3 milijuna (svaka je sadržavala oko 3 minute glazbe), a malo je snimaka s njih do danas službeno sačuvano, remasterirano ili digitalizirano.

Za ljubitelje retro glazbe

Internet Archive je do sada prikupio i digitalizirao preko 250.000 ovih ploča i zapise s njih učinio dostupnima svima kako bi ih spasio od zaborava. Metodu digitalizacije osmislio je njihov partner George Blood, a ona uključuje vrlo pažljivo rukovanje pločama, čišćenje posebnim strojem, te u konačnici reprodukciju i digitalizaciju zapisa s četiri ručke s različitim gramofonskim iglama istodobno. To čine kako ne bi morali birati koja je igla najbolja za koju ploču – ovako imaju sve zapise odmah u računalu.

Osim zvukova s ploča digitaliziraju se i svi dostupni metapodaci o njima, kao i slike s omota. Kolekcija vinila na Internet Archiveu stoga je vrlo vrijedan i zanimljiv izvor glazbe svim ljubiteljima retro zvuka, a sve je dostupno izravno u internetskom pregledniku u samo nekoliko klikova.