Medicinski respirator pogonjen – Arduinom

U situaciji kada se brojni oboljeli od COVID-a 19 hospitaliziraju i spajaju na medicinske respiratore, dostupnost istih je od kritične važnosti. Open source zajednica nudi pomoć

Sandro Vrbanus nedjelja, 22. ožujka 2020. u 07:00

Na službenom blogu projekta Arduino pojavio se zanimljiv open source projekt koji bi mogao biti od pomoći u smanjenju posljedica bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom. U zemljama u kojima nema dovoljno medicinskih respiratora kao pomoćni uređaj moglo bi se koristiti ovakvo uradi-sam rješenje koje je osmislio izvjesni Johnny Lee.

Koristeći pločicu Arduino Nano, maleni ventilator i ponešto pristupačnih dodataka poput cijevi i kontrolera brzine okretanja elektromotora, izradio je ventilator za pomoć pri disanju. Ovaj uređaj radi kao rudimentarni uređaj za pomoć pri disanju, odnosno onaj koji upuhuje zrak u pluća pacijentima s otežanim disanjem.

Sve upute i potrebni resursi za izradu ovakvog uređaja dostupni su na GitHubu, dakako uz brojne napomene o mjerama sigurnosti.

Potrebno je napomenuti kako ovakav respirator nije pregledala niti odobrila niti jedna medicinska ustanova u svijetu, već je projekt postavljen online kako bi potaknuo daljnji razvoj jednostavnih i jeftinih medicinskih uređaja te eksperimentiranje s njima. Autor navodi da je riječ o primarno edukativnom projektu koji bi trebao biti tek posljednje utočište u slučaju krize, te da ga nije preporučljivo koristiti bez nadzora ili uputa liječnika.