Pentagon potvrdio Trumpovu najavu "super duper" rakete

Kada je američki predsjednik najavio da SAD razvijaju raketu nevjerojatnih karakteristika, mnogi su bili skeptični. Sada su se pojavile i neke službene informacije koje pokazuju da je malo pretjerao

Sandro Vrbanus četvrtak, 23. srpnja 2020. u 06:00

Američki predsjednik Donald Trump proteklih je mjeseci u javnosti u nekoliko navrata govorio o planovima njegove administracije da svoje oružane snage opremi takozvanim "super duper projektilom", odnosno raketom gotovo nevjerojatnih svojstava. Najavio je kako će to biti hipersonična raketa "17 puta brža od najbrže rakete na svijetu", te da će biti sposobna pogoditi mete udaljene i do tisuću milja (1.609 km) s preciznošću od 14 inča (35 cm).

Ovi podaci, kao i često kada Trump govori bez da čita unaprijed napisan govor, bili su pretjerani. Naime, sada je američko Ministarstvo obrane potvrdilo kako se za njih zaista razvija hipersonični projektil. On je u nedavnom uspješnom testu, obavljenom u ožujku iznad Tihog oceana, postigao brzinu od 17 Macha – pa je očito da je Trump bio pomiješao neke pojmove. Nije mu to, znamo, prvi, a ni drugi puta.

Hipersonične rakete budućnosti

Osim brzine krstarenja, Pentagon je potvrdio i naziv ovog oružja: Joint Common Hypersonic Glide Body (C-HGB), te objavio kako je prvi test bio upravo ovaj ranije spomenuti, protekloga ožujka. Za tao pokusno lansiranje je javnost znala, a na YouTubeu čak postoji i službeni video zapis s lansiranja.

Hipersoničnim oružjem smatra se svako ono s mogućnošću leta bržeg od 5 Macha. Kao takve, ultrabrze rakete postaju vrlo teške za otkrivanje i presretanje, a nose i vrlo veliku energiju te nepredvidivu putanju. Rusija, primjerice, ima raketu Avangard koja postiže brzine 20 do 27 puta brže od zvuka, dakle značajno više nego što američki C-HGB trenutačno može postići. Osim Rusije hipersonične boost-glide projektile ima i Kina, a razvijaju ih i Japan te Indija.