Preko 200 sati rada pisača za 3D ispis funkcionalne daske za surfanje

3D ispisom 95 zasebnih dijelova i sklapanjem u jednu cjelinu jedan je maker izradio dasku za surfanje. Na web je postavio sve upute i video instrukcije za one koji bi se u nečem sličnom htjeli okušati

Sandro Vrbanus nedjelja, 12. travnja 2020. u 07:00

Onima kojima je kod kuće u izolaciji od društva dosadno, a imaju na raspolaganju 3D pisač i dovoljno plastičnog filamenta, zasigurno su već smišljali kako si skratiti vrijeme dok ova kriza ne prođe. Jedan entuzijast domislio se i prihvatio se prilično ambicioznog projekta. Modelirao je i u dijelovima ispisao, te u konačnici sastavio – potpuno funkcionalnu dasku za surfanje u punoj veličini.

Naravno, nije sve nastalo od dosade u karanteni. Autor kaže da je s osmišljavanjem započeo još prošle godine a sve je dovršio nedavno. Sve naučeno, slike i detalje projekta postavio je na stranicu Instructables kako bi drugi mogli od njega nešto i naučiti, i ne ponoviti, recimo, njegovih stotinjak sati utrošenih na testni ispis dijelova.

U konačnici je ovaj 3D printeraš dobio osnovu daske za surfanje, sastavljenu od 95 individualnih dijelova, dugu 193 i široku 50 centimetara, mase 3,1 kilogram prije, odnosno 6,3 kilograma nakon presvlačenja stakloplastikom. Za sami ispis trebalo mu je devet punih dana, odnosno nešto preko 218 sati neto ispisivanja na 3D pisaču.

Ukupni trošak bio mu je 150 dolara za 5 rola PLA filamenta te tek 5,24 dolara u električnoj energiji. Dijelovi su ispisani zasebno na pisaču Anycubic Mega-S te sastavljeni ljepilom, da bi kasnije sve bilo presvučeno stakloplastikom i epoksi smolom za čvrstoću i vodootpornost. Za više detalja i upute kako izraditi ovakav prijekt u vlastitoj režiji, tu su upute samog makera i, dakako, video cijelog procesa.