Rusija otkrila maketu svoje buduće orbitalne svemirske postaje

Na međunarodnoj smotri vojne tehnologije u okolici Moskve ovoga su tjedna predstavljeni prvi planovi Roscosmosa vezani za izgradnju nove svemirske postaje, koju će koristiti nakon što Rusija napusti ISS

Sandro Vrbanus utorak, 16. kolovoza 2022. u 14:20
📷 laks513/Twitter
laks513/Twitter

U ponedjeljak je u kongresnom centru Patriot Ekspo u okolici Moskve otvorena velika izložba vojne tehnologije Armija-2022. Okupila je oko 1.500 izlagača, među kojima je i svemirska agencija Roscosmos, koja je tamo izložila prvu maketu svoje planirane nove orbitalne svemirske postaje.

Podsjetimo, Rusija je službeno najavila povlačenje iz suradnje na projektu Međunarodne svemirske postaje. Trebalo bi se to dogoditi 2024. godine ili kasnije, a točan termin ovisi o tome kada će njihova vlastita svemirska postaja biti spremna za početak rada. Državni mediji novoj su postaji dali nadimak ROSS, a prvi čovjek Roscosmosa, Jurij Borisov, još je jednom potvrdio planove da se ova agencija u svemiru "osamostali" nakon 2024. godine.

Osim makete i mogućeg izgleda nove svemirske postaje, doznaje se i kako je Rusija planira lansirati u orbitu u dvije faze. U prvoj fazi bit će lansirano i sastavljeno četiri modula, da bi se to u drugoj fazi proširilo na ukupno njih šest, uz dodatak servisne platforme. Prve informacije kažu i kako bi na postaji trebalo biti mjesta za četveročlanu posadu.

Prva faza lansiranja trebala bi se dogoditi između 2025. i 2030. godine, a druga tijekom pet godina nakon toga. U NASA-i i dalje planiraju ISS održavati u orbiti do 2030., a prema njihovim informacijama Rusija se iz tog projekta neće povući prije 2028. godine.