TSMC ozbiljno razmatra mogućnost izgradnje tvornice čipova u Njemačkoj

Iz TSMC-a su najavili i da će u sljedećih tri godine uložiti preko 100 milijardu dolara u svrhu proširivanja kapaciteta proizvodnje, zbog velike globalne potražnje koju je uveliko pokrenula pandemija

Matej Markovinović utorak, 27. srpnja 2021. u 12:05

Budući da je globalna nestašica čipova još uvijek u tijeku te i dalje otežava proizvodnju elektroničke opreme i automobila, Europska je komisija održala sastanak u svrhu rješavanja tog problema s vodećim globalnim proizvođačima čipova, među kojima su Intel i Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC).  

Još se prije govorilo o tome da Europska unija aktivno želi pojačati proizvodnju poluvodiča te se zaštiti od negativnih promjena u globalnom lancu opskrbe, pa se tako izvršni predsjednik TSMC-a Mark Liu dotaknuo teme izgradnje tvornice čipova u Njemačkoj, piše Reuters.

„Trenutno ozbiljno razmatramo mogućnost izgradnje tvornice u Njemačkoj, no to je sve još u ranoj fazi“, rekao je Liu na godišnjem sastanku dioničara dodajući da tvrtka redovno komunicira s glavnim Njemačkim klijentima u svrhu otkrivanja najefektivnijeg i najboljeg rješenja.

Naime, TSMC je nedavno izrazio zabrinutost oko trenutne koncentracije kapaciteta za proizvodnju čipova u Tajvanu, pa su najavili planove za izgradnju novih tvornica u Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu.

„Proširujemo globalni otisak proizvodnje kako bismo održali i poboljšali naše konkurentske prednosti i kako bismo bolje služili našim kupcima u novom geopolitičkom okruženju“, rekao je tada Liu. Naglasio je i da globalnu ekspanziju uveliko podupire potražnja klijenata te dodao da će biti vrlo oprezni.

Podsjećamo da su Europske institucije razmatrale pokretanje tvornice čipova na području EU još u veljači ove godine, u želji da zemlje članice ne ovise toliko o SAD-u i Aziji kad je riječ o proizvodnji ove tehnologije koja se primjenjuje u brojnim industrijama.