U Francuskoj će preglasna vozila početi automatski kažnjavati

U predgrađu Pariza testira se sustav automatskih detektora preglasnih vozila koji će, poput radara za brzinu, prekršiteljima odmah slati kazne

Sandro Vrbanus nedjelja, 1. rujna 2019. u 16:05

Uz ceste u mjestu Villeneuve-le-Roi nadomak Pariza postavljeni su prvi "radari za zvuk", odnosno uređaji s mikrofonima koji mjere okolnu buku, a sve u sklopu projekta testiranja ove tehnologije koji će trajati dvije godine. Zadatak mjernih postaja bit će bilježiti buku koju proizvode automobili i motocikli, te automatski kamerama snimati prekršitelje poput poznatih nam radara za mjerenje brzine.

Nakon što netko pored ovakvog uređaja prođe s vozilom koje krši propise o najvišoj dozvoljenoj buci, njegova snimka bit će proslijeđena policiji, a vlasnik vozila automatski će biti kažnjen. Sustav od ukupno 40-ak kamera već je instaliran, a snimanje i kažnjavanje prekršitelja bit će aktivirano čim to dopuste francuski zakoni. To bi  se trebalo dogoditi već ove jeseni.

Mjerni uređaj za buku postavlja se na stupove uz cestu, a kao što možemo vidjeti na slikama sastoji se od četiri mikrofona koji bilježe razinu buke. Kada se zabilježi previsok zvuk, njegov se izvor prvo locira triangulacijom, da bi ga potom snimila nadzorna kamera. Fotografija će uključivati kako sliku vozila koje je načinilo prekršaj tako i vizualizaciju snimljenog zvučnog vala koji je isto proizvelo – pa uređaj neće ostavljati dvojbe oko izvora buke.

Lokalne vlasti ovim žele spriječiti "divljanje" na cestama, isprobavanje mogućnosti moćnih automobila i motocikala, ali i zagađenje bukom koje ometa miran život stanovnika.

Sličan sustav u testiranje je nedavno najavila pustiti i Velika Britanija.