Deutsche Telekom u Njemačkoj donosi 5G do 16 milijuna ljudi uz pomoć Huaweija i Ericssona

Do sredine srpnja prednosti 5G mreža bi u Njemačkoj trebala moći iskoristiti polovica stanovništva, a već sada aktivno je preko 12.000 antena u preko tisuću gradova i naselja

Sandro Vrbanus petak, 19. lipnja 2020. u 11:44

Deutsche Telekom je ovoga tjedna predstavio projekt 5G-Boost kojim želi pokriti velik dio Njemačke novim 5G signalom već ovoga ljeta. U ovome trenutku aktivno je preko 12 tisuća 5G odašiljača u oko tisuću gradova i mjesta diljem Njemačke, a ekspanzija dostupnosti bit će nastavljena "punom brzinom", najavljeno je na predstavljanju projekta.

Do sredine srpnja pristup njihovim 5G mobilnim mrežama nove generacije trebalo bi imati oko polovice njemačkog stanovništva, odnosno 40-ak milijuna ljudi, što čini ovu inicijativu najvećim 5G projektom u toj zemlji, unatoč aktualnoj koronakrizi. Do kraja godine Njemačka će imati oko 40 tisuća aktivnih 5G antena.

Inteligentno korištenje spektra

Kombiniranjem frekvencija i korištenjem različitih spektara Deutsche Telekom će 5G mrežu prilagoditi kako za urbane tako i za ruralne sredine. Poboljšat će se i postojeća pokrivenost ruralnih sredina 4G LTE mrežom, tako što će biti omogućen dodatni frekvencijski raspon za korištenje ovih mreža i njihovu veću propusnost, i to uz tehnologiju dinamičnog dijeljenja spektra (Dynamic Spectrum Sharing).

U korištenju 4G LTE mreže kao osnove za 5G mrežu, ali i u nadogradnji postojećih mreža na one nove generacije, DT planira koristiti tehnologiju svojih obaju dosadašnjih dobavljača 5G rješenja, Huaweija i Ericssona. Ugovori za ovaj projekt već su potpisani i s jednima i s drugima.

Deutsche Telekom će nastaviti koristiti oba postojeća dobavljača za nadogradnju mobilnih mreža sa 4G na 5G tehnologiju. Isto tako, u srednjem roku DT želi povećati izbor komponenti od različitih proizvođača kako bi smanjio ovisnost o pojedinim dobavljačima.