Poznate su cijene pristupa Internetu putem SpaceX-ovog Starlinka

Korisnici iz SAD-a i Kanade uskoro bi mogli dobiti pristup satelitskoj širokopojasnoj vezi u okviru prve javne bete, ali cijene, barem za sada, nisu baš za svaki džep

Sandro Vrbanus srijeda, 28. listopada 2020. u 12:20

SpaceX i dalje nastavlja lansirati nove satelite u konstelaciju Starlink, a prema obećanjima Elona Muska uskoro će veći broj javnih beta testera moći naručiti i dobiti njihove antene kako bi putem njih mogli pristupati Internetu. Privatna beta i dalje se provodi u tajnosti, no ipak se doznalo kakve se brzine i latencije postižu. Sada je korisnicima koji se nalaze u geografski povoljnim područjima na teritoriju SAD-a stigla obavijest o mogućnosti pristupa javnoj beti.

"Bolje nego ništa"

Ovaj program nazvan je "bolje nego ništa" (Better Than Nothing Beta), a nudi deklarirane brzine prijenosa podataka od 50 do 150 Mbps, kao i latenciju na razinama od 20 do 40 ms. Potencijalnim korisnicima SpaceX je iskreno priznao da se mogu očekivati i razdoblja bez ikakvog signala, no situacija će se popravljati kako će u orbitu biti lansirani novi sateliti. Do ljeta sljedeće godine latencija bi se tako trebala spustiti na 16-19 ms.

Oni koji se odluče postati Starlinkovi pretplatnici morat će platiti 499 američkih dolara za početni paket. U njemu će dobiti korisnički terminal (antenu), tronožac za njezino postavljanje te bežični router. Kako bi antenu mogli postaviti na povoljno mjesto i s dovoljno kvalitetnim pregledom neba, korisnicima se nudi i mobilna aplikacija koja će im taj proces olakšati.

Aplikacija je već javno dostupna
Aplikacija je već javno dostupna

Nakon plaćanja nemalih 500 dolara za pristup usluzi (plus porez i troškovi dostave to se penje na 600), mjesečna pretplata na satelitski Internet Starlinka koštat će 99 dolara. Pristup će navodno biti "flat rate", bez ikakvih ograničenja na količinu prijenosa podataka. Ona se, barem za sada, ne spominju u komunikaciji s korisnicima.

Za početak će Starlinkove usluge moći koristiti tek pretplatnici iz SAD-a, nakon toga do kraja ove godine slijedi Kanada, pa širenje na druga područja u svijetu, u ovisnosti o regulatornim procesima u pojedinoj zemlji.