Starlink premašio brzinu od 100 Mb/s u downloadu

SpaceX-ov projekt satelitskog pristupa Internetu napreduje velikim koracima, s tri lansiranja u manje od mjesec dana, a i brzine veze u fazi beta testiranja sve su više

Sandro Vrbanus subota, 5. rujna 2020. u 06:00

O širokopojasnom satelitskom pristupu Internetu putem satelita SpaceX-ove konstelacije Starlink posljednjih su se dana doznali neki novi detalji, koji potvrđuju i nadograđuju one objavljene nedugo nakon lansiranja programa beta testiranja. Ovoga je četvrtka, naime, SpaceX lansirao još jednu, ukupno dvanaestu pošiljku Starlink satelita u orbitu. Time je značajno ubrzao ritam popunjavanja svoje konstelacije jer je to bilo već treće lansiranje u manje od mjesec dana.

Povećanje brzine i smanjenje pinga

Dodatno, iz kompanije Elona Muska su potvrdili i da su dodavanjem novih satelita uspjeli, barem za beta testere, smanjiti latenciju veze na razinu "dovoljno dobru za igranje najbržih multiplayer" igara online. O točnim brojevima nisu se izjasnili. Ako znamo da je u prvim tjednima latencija bila a razinama od 25 do 35 milisekundi, moguće je da je sada čak i manja od toga.

SpaceX-ova inženjerka Kate Tice tijekom posljednjeg je lansiranja izjavila i da su već sada putem ovih satelita zabilježene brzine downloada i preko 100 Mb/s. To je također napredak od prvih podataka koji su maksimalno pokazivali nešto preko 60 Mb/s. Daljnjim nadogradnjama sustava i dodavanjem novih satelita očekuje se kako će se ova situacija dodatno popraviti i da će moći opsluživati sve veći broj korisnika kvalitetnom internetskom vezom.

SpaceX je ovih dana prvi puta testirao i sustav veze među pojedinim satelitima. On se odvija uz pomoć lasera i omogućava vrlo veliku propusnost, čime sateliti mogu razmjenjivati gigabajte podataka i omogućiti njihovu međusobno povezanu mrežu u orbiti – pa će i pristup mreži s tla biti brži, a korisnicima će biti svejedno na koji se satelit njihov terminal spaja.

Nakon privatnog beta testiranja, koje će omogućiti prilagodbe mreže i daljnja unaprjeđenja, SpaceX planira već ove godine otvoriti i javno beta testiranje svima zainteresiranima.