Gdje se može gledati Prva hrvatska nogometna liga od iduće sezone?

Ugovor je potpisan, jasno je tko su partneri HNS-a za iduće četiri godine, a raspitali smo se i gdje će se domaći nogomet moći gledati?

Miro Rosandić srijeda, 4. svibnja 2022. u 19:57

Današnjim javnim potpisivanjem ugovora između Hrvatskog nogometnog saveza s jedne strane i Hrvatskog Telekoma i SuperSporta, s druge strane, okončan je višegodišnji proces tijekom kojega se tražio „novi“ kupac televizijskih i marketinških prava za elitnu razinu domaćeg nogometa. Bilo je vrlo burno, dogodilo se nekoliko obrata i na koncu žestoki fajt između dvije domaće telekom kompanije, da bi sve završilo pobjedom HT-a - dugogodišnjeg partnera HNS-a. Uz „sitnicu“ da će novim ugovorom klubovi i savez godišnje dobiti gotovo deset puta više novca nego li do sada.

Richard Brešković (HT) u razgovoru s Damirom Miškovićem (NK Rijeka), koji je pokrenuo cijeli ovaj proces prije nekoliko godina
Richard Brešković (HT) u razgovoru s Damirom Miškovićem (NK Rijeka), koji je pokrenuo cijeli ovaj proces prije nekoliko godina

Ugovori traju od početka natjecateljske godine 2022./23. do kraja natjecateljske godine 2025./26.

A što to znači za gledatelje? Gdje i kako će moći pratiti utakmice prve lige od ovog ljeta?

Iako još dosta detalja nije do kraja definirano, u razgovoru s Richardom Breškovićem, u HT-u zaduženim za projekt suradnje s HNL-om, saznali smo odgovore na gledateljima najvažnija pitanja.

Ono što je mnoge najviše zanimalo – Prvu ligu će moći od ljeta pratiti samo korisnici MAXtv-a, Iskon.TV-a i EvoTV-a. HRT će imati pravo na prijenos jedne utakmice po kolu, ali još nije definirano koju utakmicu će moći izabrati.

Za potrebe tog programa HT će pokrenuti dva nova kanala, najvjerojatnije će se zvati MAXsport 1 i MAXsport 2. Novi kanali neće se dodatno naplaćivati, a bit će dostupni pretplatnicima sportskih paketa, kao i do sada.

Primarno će se prenositi utakmice Prve lige i kup natjecanja, te prijateljske i natjecateljske utakmice reprezentacija do 16, 19 i 21 godine, pa i vjerojatno nekih drugih loptačkih sportova.

Signal će se pustiti tijekom šestog mjeseca, a program bi krenuo s utakmicom Superkupa, ako se bude održala (uvjet za to je da različiti klubovi osvoje prvenstvo, odnosno kup – što će se razriješiti do kraja ovog mjeseca).

Na Internetu će se utakmice moći gledati preko MaxTV To Go aplikacije, a u planu je ponuditi i OTT uslugu, osobito na inozemnom tržištu. Oko toga se vode još pregovori s potencijalnim partnerima.

Još nije definirano tko će odrađivati prijenose, odnosno produkciju, ali cilj je da se neke utakmice rade u 4K (što bi se pak koristilo za populariziranje 5G usluge).

Na pitanje tko će biti komentatori Breškoviće je rekao: „Uzet ćemo najbolje ljude s hrvatskog tržišta, ali želimo sve skupa i malo osvježiti. To je za sve nas novi početak i uvest ćemo nova lica, možete očekivati puno zanimljivih promjena.“