Microsoft Ergonomic tipkovnica i miš u modernijem dizajnu

Microsoft je predstavio novu ergonomsku periferiju za PC, tipkovnicu i miša koji su nastali po uzoru na nekadašnje modele s kraja 90-tih i početka 2000-tih

Stjepan Bilić ponedjeljak, 7. listopada 2019. u 06:00

Microsoft je predstavio novu ergonomsku periferiju za PC. Riječ je o novoj generaciji njihove popularne tipkovnice i miša iz Ergonomic serije koji su po prvi put predstavljeni krajem 90-tih, odnosno početkom 2000-tih.

Novi model ergonomske tipkovnice napredovao je po pitanju dizajna, pojedine tipke su manje i oštrijih bridova. Kako je riječ o modelu za 2019. godinu i naredne godine, Microsoft je dodao i prigodne funkcijske tipke za Office 365, pretraživač, multimedijalne tipke te posebnu tipku za emojie.

Novi model Ergonomic tipkovnice dobio je i poboljšanja i vezano uz odmorište za dlanove. Običnu plastiku s originalnog modela, zamijenili su premium materijali koji odmorište za dlanove čine udobnijim, a ne samo funkcionalnim. Nažalost, tipke nisu dobile osvjetljenje, što bi svakako bio dobar detalj korisnicima koji vole tipkati u mraku.

No, zato je tu nova boja – crna. Tipkovnica po uzoru na original, nije bežična već se s računalom spaja putem kabela. Ipak na tom je polju bilo manjih poboljšanja, PS/2 konektor je zamijenjen s USB 2.0 konektorom. Tipkovnica je kompatibilna s Windowsima 10 i starijim inačicama. No, na starijim neće raditi tipke za Office i Emojie.

Dimenzije tipkovnice su 487,7 x 262,4 x 60,7 milimetara, a masa 1.020 grama. U prodaju stiže od 15. listopada po cijeni od 59,99 USD.

Za novi ergonomski miš Microsoft navodi kako je lagan te kako smanjuje umor i omogućava izvanrednu kontrolu. Microsoft Ergonomic Mouse ima pet tipki, osnovnu lijevu i desnu te dodatne bočne (programbilne) i kotačić za skrolanje, koji ujedno ima i funkciju tipke. Poput tipkovnice i miš je dobio novu boju kućišta – također crnu. Inače, crna boja je jedina u kojoj će navedeni uređaji biti dostupni.

Dimenzije miša su 117,5 x 76,3 x 42,3 milimetara, a masa 104 grama. Poput tipkovnice i miš u prodaju stiže 15. listopada 2019., no po nižoj cijeni od 39,99 USD.