DHL naručio 12 električnih teretnih zrakoplova

Tvrtka Eviation trebala bi već 2024. godine velikoj kurirskoj službi DHL isporučiti svih dvanaest električnih zrakoplova, koji bi ubrzo potom trebali postati prvi transportni avioni bez emisija štetnih plinova

Sandro Vrbanus srijeda, 4. kolovoza 2021. u 18:45

Njemačka kurirska služba DHL Express odlučila je načiniti prvi korak prema održivom zračnom prijevozu paketa na domaćim i međunarodnim rutama narudžbom prvih potpuno električnih zrakoplova za prijevoz tereta. Dvanaest ovakvih eCargo zrakoplova, koje su naručili od američkog proizvođača Eviation, stvorit će prvu na svijetu mrežu za prijevoz paketa u potpunosti bez emisija stakleničkih plinova i bit će prvi korak DHL-a prema održivoj poslovnoj budućnosti, najavljeno je u utorak iz ove kompanije.

Električni kuriri

Naručeni su zrakoplovi tipa Alice eCargo, koji bi svoj premijerni let trebao imati sljedeće godine. U DHL-u i Eviationu očekuju da će isporuka navedenih dvanaest zrakoplova biti obavljena 2024. godine, kao i da će oni već tada moći biti pušteni u komercijalnu upotrebu.

Zrakoplov Alice osmišljen je da se izrađuje u dvije inačice, putničkoj i teretnoj. Nosivost tereta mu je 1.250 kilograma, doseg s jednim punjenjem baterija mu je 440 nautičkih milja (815 kilometara), a između letova potrebno mu je tek 30-ak minuta ili manje da dopuni baterije za svaki naredni sat leta. Punjenje baterija događat će se za vrijeme utovara i istovara tereta.

Zbog ovih karakteristika DHL će ga uvesti u upotrebu na rutama na kojima su do sada vozili klipni i turbopropelerski zrakoplovi. Osim što su pogodni za okoliš, ovi zrakoplovi s elektromotorima imaju manje pokretnih dijelova, a samim su time pouzdaniji i jeftiniji za održavanje. Prvi primjerci mogli bi biti pušteni u upotrebu u Kaliforniji.

Kupnja električnih zrakoplova jedan je od DHL-ovih poteza u velikom planu dekarbonizacije, u koji će kompanija do 2030. godine uložiti čak 7 milijardi eura. Osim aviona, elektrificirat će se i dostavna flota vozila koja služe za prijevoz u zadnjem kilometru, a i zgrade koje će DHL graditi ubuduće će biti klimatski neutralne. Krajnji im je cilj postati klimatski neutralna kompanija do 2050. godine.