Gasi se Hyperloop One, u koji je ulagao i Richard Branson

Američki projekt izgradnje mreže niskotlačnih tunela unutar kojih prometuju brze kapsule nije uspio. Unatoč velikim ulaganjima i tehničkom napretku, zbog nedostatka zainteresiranih kupaca tvrtka se gasi

Sandro Vrbanus petak, 22. prosinca 2023. u 21:24

Dok jedni u Hyperloopu kao novom načinu transporta i dalje vide budućnost, pa čak za razvoj takvog rješenja u Italiji dobivaju i značajne subvencije Europske unije, drugi – propadaju. Govorimo ovdje o dvije najpoznatije svjetske kompanije, koje su tijekom proteklih desetak godina pokrenule projekte razvoja Hyperloopa, nakon što je taj koncept bio popularizirao (ne i izmislio) te imenovao Elon Musk. Hyperloop Transportation Technologies tako nastavlja s projektom i najavljuje svijetlu budućnost ove tehnologije, dok im konkurent, Hyperloop One, propada.

Od perspektivnog projekta do propasti

Hyperloop One osnovan je 2014. kao Hyperloop Technologies, potom je promijenio ime u Hyperloop One, pa je na njega pridodano i ime Virgin, kada je 2017. godine u tada mladu i perspektivnu kompaniju uložio i britanski milijarder i poduzetnik Richard Branson. Pod njegovim su brandom bili prikazali čak i prototip putničke kapsule na kratkoj demo vožnji, no potom su se odlučili na veliki zaokret u poslovnoj strategiji. Početkom prošle godine okrenuli su se razvoju kapsula za prijevoz tereta, napustivši tako ideju o prijevozu ljudi pomoću kapsula unutar niskotlačnih tunela.

Nedugo zatim i Branson se potiho povukao iz projekta, pa je kompanija iz Virgin Hyperloop preimenovana natrag u Hyperloop One. Sve to, uz velika otpuštanja tijekom 2022. godine, signaliziralo je da im se ne piše dobro, a sada stiže i vijest o – gašenju. Već mjesecima su, kako doznaje Bloomberg, imali financijskih problema te nisu uspijevali potpisati niti jedan komercijalni ugovor za instalaciju svojeg transportnog sustava.

Ovog se mjeseca dogodilo ono neizbježno, Otpušteni su i preostali zaposlenici, a njihov će broj pasti na nulu sa zadnjim danom ove godine, do kada bi trebala biti rasprodana postojeća imovina kompanije, koja uključuje do sada razvijenu tehnologiju, pa i testne trase tunela izgrađene u blizini Las Vegasa.

Hyperloop One je tijekom svojih gotovo deset godine rada prikupio čak više od 400 milijuna dolara investicija. Nedovoljno da se njihov ambiciozni, ali i tehnički vrlo izazovni projekt, ostvari.