Pandemija prebacila CES online i odgodila otvaranje prvog Muskovog tunela

Zbog pandemije koronavirusa ovogodišnji CES ne održava se fizički u Las Vegasu nego online. Kako je u sklopu tog sajma trebao biti otvoren prvi dio Vegas Loopa, niti to se još nije dogodilo

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 11. siječnja 2021. u 17:36

Ovoga se tjedna u Las Vegasu trebao održati CES 2021, međutim, kao i veliki broj događanja diljem svijeta, najveći je sajam potrošačke elektronike u svijetu prebačen online. Za ovogodišnji CES bilo je najavljeno i otvaranje prvog tunela koji je ispod Las Vegas Convention Centera iskopala The Boring Company, tvrtka u vlasništvu Elona Muska.

Prvi se tunel nalazi na dubini od 12 metara i dug je oko 1,6 kilometara, a nedavno su planovi prošireni pa će The Boring Company nastaviti s bušenjem kako bi se Las Vegas Convention Center Loop povezao s nešto širom mrežom podzemnih tunela Vegas Loop. Iz kompanije su potvrdili da je projekt spreman za otvaranje, odnosno da bi bio predstavljen javnosti da se nekoliko katova iznad njega ovoga tjedna održava CES. Ovako, otvaranje je odgođeno za neko bolje vrijeme.

Tunel s autonomnim Teslama

Posljednje službene informacije iz The Boring Companyja i Las Vegasa kažu kako će podzemnim tunelima, između tri stanice ispod sajamskog prostora, prometovati električne autonomne Tesle. Ukupni kapacitet takve "automobilske podzemne željeznice" bit će oko 1.200 putnika na sat, umjesto izvorno najavljenih 4.400. Kompanija je podijelila i fotografiju početne postaje (vidi naslovnu sliku) kao i dekorativne raznobojne rasvjete na toj postaji, na svojem Twitter profilu.

Dosadašnji radovi na tunelu s tri postaje koštali su 52,5 milijuna dolara. Umjesto 15-minutne šetnje s jednog kraja sajma na drugi neki će budući posjetitelji moći sići u tunel, sjesti u Teslu i autonomno se voziti njome oko jedne minute – te u konačnici "izroniti" na drugom kraju sajma.