Sierra Dream Chaser: "Space Shuttle" za novo doba i nove misije

Američka svemirska kompanija Sierra Space dogovorila je s Pentagonom da će za njih razviti letjelice za orbitalni brzi prijevoz tereta bilo gdje u svijetu te u orbitu i natrag

Sandro Vrbanus nedjelja, 2. listopada 2022. u 09:30

Američke Oružane snage već se duže vremena interesiraju za SpaceX-ov projekt Starshipa, u njegovoj primjeni kao zemaljske letjelice, one koja bi višekratno polijetala i slijetala te bila u stanju prevesti teret na bilo koju lokaciju na Zemlju unutar nekoliko sati. Orbitalni zemaljski transport nedosanjani je san svake velike logističke operacije, a pogotovo vojnih snaga – pa ne čudi da se sličnom tehnologijom bavi još kompanija i njihovih inženjera.

Ugovor s Pentagonom

Jedna od njih je Sierra Space, američka kompanija koja razvija svoj orbitalni raketoplan Dream Chaser (hvatač snova). Ta letjelica pomalo nalikuje na legendarni Space Shuttle, primarno iz razloga što su joj namjena i način rada slični: polijetala bi poput rakete, imala mogućnost boraviti u orbiti te bi nakon misije slijetala na tlo poput zrakoplova. No, u izvedbi će biti značajno manji, što znači i agilniji te fleksibilniji što se tiče polijetanja i slijetanja.

Za Sierrin Dream Chaser sada je i službeno interes iskazalo američko Ministarstvo obrane, koje je putem svojeg zapovjedništva za obrambeni transport (USTRANSCOM) potpisalo ugovor o suradnji na istraživanju i razvoju s tom kompanijom. Dvije će organizacije, najavljeno je, surađivati na razvoju svemirskih letjelica Dream Chaser, pripadajućih teretnih modula Shooting Star te orbitalne infrastrukture – sve s ciljem da Pentagon dobije mogućnost preciznog, troškovno efikasnog i brzog transporta logistike i ljudi bilo gdje u svijetu.

Takav bi transport bio alternativa, ali i dopuna postojećim metodama prijevoza zrakom, kopnom i morem. Dream Chaser trebao bi postati prvi komercijalni svemirski raketoplan s mogućnošću dostave tereta na bilo koju lokaciju na zemaljskoj kugli, s ciljem da mu za to treba najviše tri sata, bez obzira na lokaciju polijetanja i slijetanja. U suradnji s Pentagonom razvijat će se koncepti i metode prijevoza ljudstva, vojnih snaga i ostalih tereta, čak i u okruženju poremećenom ratnim sukobima, kibernetičkim napadima i sličnim kriznim situacijama. No, na umu će im biti i mirovna primjena, na primjer za dostavu medicinske opreme ili humanitarne pomoći.

Dream Chaser

Letjelica Dream Chaser prvi puta je najavljena još 2004. godine, pod okriljem kompanije SpaceDev. Izvorno su je razmatrali lansirati raketom Atlas V kompanije United Launch Alliance, a još 2007. pokrenuli su i suradnju s NASA-om. 2008. godine preuzela ih je kompanija Sierra Nevada Corporation, koja novi Dream Chaser razvija od 2010. godine. Trenutačno im je plan prvo lansiranje obaviti početkom sljedeće godine.