Huawei predstavio digitalne blizance, autonomno upravljanje i logistička rješenja

Digitalizacija će omogućiti Hrvatskoj da u narednih 10 godina bude među digitalno najnaprednijim zemljama EU, poručili su iz Huaweija predstavljajući niz svojih novih digitalnih rješenja

Bug.hr petak, 10. studenog 2023. u 11:26

Digitalna ekonomija već čini najmanje 25 posto ukupnog BDP-a, a upotreba naprednih tehnologija poput 5G, umjetne inteligencije i usluga u oblaku postala je ključna točka za razvoj. Hrvatska do 2032. godine želi biti zemlja digitalno i gospodarski konkurentnih poduzeća i digitalizirane javne uprave s personaliziranim javnim uslugama. Tehnologije predstavljene na Huaweijevom XtoB roadshowu podržat će ove ciljeve te značajno pridonijeti održivoj digitalnoj transformaciji malih i srednjih poduzeća te brojnih industrija.

Digitalna transformacija industrije nije samo prilika, već i ekonomsko održivi imperativ te važan europski, kao i hrvatski cilj. Europska komisija predložila je da do 2030. godine tri četvrtine europskih tvrtki aktivno koristi napredne tehnologije poput računalstva u oblaku, velikih podataka ili umjetne inteligencije. Kao vodeća svjetska ICT tvrtka, Huawei pomaže malim i srednjim poduzećima u Hrvatskoj postići održivu digitalnu transformaciju uz pomoć niza tehnoloških rješenja i alata. Njihova europska tehnološka turneja stigla je u Zagreb, prikazujući aktivne segmente digitalne transformacije i njihove buduće primjene.

"Sama ICT tehnologija nije dovoljna da donese učinkovite društvene i ekonomske promjene. Ključna je njezina primjena kroz brojne suradnje, rješenja i stvaranja vrijednosti koje doista mogu napraviti razliku," istaknuo je Marijo Karabaić, voditelj hrvatskog ureda Huawei Technologies. "Kao jedan od vodećih svjetskih pružatelja ICT rješenja, Huawei zajedno sa svojim klijentima i partnerima kontinuirano uvodi i koristi sve više ekološki prihvatljivih ICT alata kako bi promovirao održivi razvoj i dao doprinos stvaranju modernog, pametnog svijeta."

Obrazovanje budućnosti: pametno prepoznavanje rukopisa i skeniranje QR koda

Razvoj ICT tehnologije otvorio je mogućnosti za digitalizaciju obrazovanja. Tradicionalne metode poučavanja sve više otežavaju održavanje pažnje učenika, čime se smanjuje učinkovitost nastave. Osim toga, sveučilišta se suočavaju s izazovom kako isporučiti zanimljiva digitalna iskustva koja privlače najbolje studente koji biraju sveučilišta na temelju njihove sposobnosti prilagodbe digitalnim tehnologijama.

Huaweijeva rješenja za pametne učionice i mrežu kampusa podižu nastavu i učenje na višu razinu, pružajući jednostavnu, čak i daljinsku suradnju za nastavnike i studente, te smanjujući jaz u obrazovanju. IdeaHub pametna ploča, integrirana s Huaweijevim rješenjem za pametne učionice, kombinira širok spektar naprednih mogućnosti za suradnju i komunikaciju, od pametnog prepoznavanja rukopisa do video konferencija visoke razlučivosti (HD) i bežičnog dijeljenja sadržaja. Uz pomoć AI algoritama omogućuje se precizno i učinkovito računanje, automatsko generiranje dijagrama, te je povezano do 12 ugrađenih mikrofona, šest zvučnika i 4K kamera, što značajno poboljšava učinkovitost i kvalitetu komunikacije. Ostale tehnologije omogućuju značajke kao što je automatski prijenos bilješki nastavnika učenicima tijekom predavanja.

Nogometna utakmica na bilo kojem terenu uz 5G

Danas se najvažnije nogometne utakmice emitiraju putem tradicionalnih televizijskih kanala, no svakodnevni treninzi najboljih momčadi ili manjih, amaterskih klubova nisu dostupni jer su preskupi. U Europi postoji oko 210 tisuća amaterskih klubova i još mnogo više neregistriranih nogometnih ekipa. Huawei je na roadshowu predstavio uslugu "SportTotal" gdje se može instalirati AI vođena kamera od 180 stupnjeva i koristiti 5G mrežu kako bi se emitirale sve utakmice i treninzi na svim vrstama nogometnih terena. Ovo omogućava povoljnije emitiranje svakodnevnih treninga i utakmica bilo koje nogometne momčadi.

Privatni 5G i 3D digitalni blizanac u modernom rješenju 21. stoljeća

U Huaweijevom roadshow kamionu prikazani su industrijski primjeri upotrebe različitih naprednih rješenja. Svi oni zahtijevaju privatnu 5G mrežu za prijenos podataka s vrlo niskim kašnjenjem, umjetnu inteligenciju za analizu podataka i podršku automatskim, samoupravljajućim operacijama, te 3D digitalnog blizanca koji prikazuje svaku operaciju u stvarnom vremenu u kontrolnoj sobi.

Jedan od prikazanih primjera su luke gdje brodovi moraju brzo međusobno ukrcavati i iskrcavati iz kontejnera, što znači visoke zahtjeve kako za učinkovitost tako i za sigurnost. Privatne 5G mreže, koje nisu povezane s komercijalnim mrežama, omogućuju povezivanje svih internih komunikacija i tehničke opreme, osiguravajući brz prijenos  podataka i punu mobilnost. Tako, na primjer, lučke dizalice postaju automatizirane, samovozeće, u slučaju potrebe potpomognute daljinskim upravljanjem i profinjenim funkcijama rada. To uvelike poboljšava produktivnost, a istovremeno pruža ugodnije radno okruženje za radnike. Na svaku dizalicu mogu se instalirati kamere visoke rezolucije čije se slike mogu u stvarnom vremenu vidjeti u glavnom sjedištu luke putem 5G mreže, te reagirati na isti način, bez odgode, omogućavajući kontrolu dizalica kao da radite u kabini operatera dizalice.

Potrebno je izraditi realnog virtualnog blizanca luka (Digital Twin) koji u stvarnom vremenu i 3D-u prati procese i operacije logistike - kretanje vlakova, kamiona, dizalica, dostavnih vozila i robe. Softver Digital Twin prikuplja, obrađuje i prikazuje informacije iz svih podsustava luke u stvarnom vremenu, pomažući u planiranju, optimizaciji i povećanju učinkovitosti u skladu s načelima Industrije 4.0, koristeći vlastitu 5G mrežu terminala. Pristup podacima digitalnog blizanca omogućuje klijentima da u stvarnom vremenu vide gdje se nalaze njihovi kontejneri ili vozila.

Postoje i druge koristi od digitaliziranih, visokotehnoloških rješenja lučkog kompleksa. Otmjeni su i zbog toga privlače mlade stanovnike da ostanu u tom području, kao što je to pokazao slučaj Intermodalnog terminala East-West Gate u Mađarskoj. Tamo je prosječna starost zaposlenih 23-30 godina. Radna mjesta postaju sigurnija i čišća, pružajući zdravo okruženje za radnike, bez teških uvjeta.