Poreznici u SAD-u umjetnom inteligencijom otkrivaju utaje poreza

Velike organizacije, privatni i javni investicijski fondovi te velike odvjetničke kuće mogle bi se naći pod istragama poreznih vlasti SAD-a ako poseban sustav umjetne inteligencije ukaže na nepravilnosti

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 11. rujna 2023. u 13:05

Porezna uprava Sjedinjenih Američkih Država (Internal Revenue Service, IRS) dobila je prošle godine, u sklopu zakonskog paketa pomoći za suzbijanje inflacije, dodatnih 80 milijardi dolara kako bi se mogla bolje boriti s poreznom evazijom. Glavne će mete novih napora poreznika biti ultrabogati pojedinci, velike kompanije i organizacije, kao i investicijski fondovi ili odvjetnička društva – dakle, oni koji plaćaju mnogo poreza, ali isto tako imaju i brojne metode za izbjegavanje plaćanja.

Financijski tijekovi, strukture, mehanizmi i općenito poslovanje takvih je velikih subjekata iznimno kompleksno i često namjerno zamršeno, kao IRS ne bi mogao proniknuti u sve pojedinosti. No, u sklopu novih ulaganja, ne samo da je zaposleno mnoštvo novih stručnjaka, nego je uloženo i u razvoj tehnologije. Sada dio posla preuzima novi sustav umjetne inteligencije, sposoban analizirati kompleksne slučajeve brže nego što to čine ljudi.

Analiza uzoraka i digitalne imovine

Novi "AI poreznik" pomaže IRS-u u onome u čemu je umjetna inteligencija vrlo učinkovita – pronalaženju uzoraka i trendova te otkrivanju nepravilnosti u njima. Time poreznici dobivaju daleko bolji uvid u načine manipuliranja financijama, skrivanja prihoda i posljedično utaje poreza. Sustav će omogućiti dubinsku reviziju velikih entiteta, kakva se do sada nije mogla provoditi.

Već sada najavljuju istrage 75 najvećih organizacija, čije im je sumnjivo ponašanje pomogla otkriti umjetna inteligencija. Svi oni zajedno imaju više od 10 milijardi dolara imovine, a obavijesti o poreznoj reviziji dobit će već do kraja ovoga mjeseca. Narednih 500-tinjak organizacija pod reviziju će već u listopadu.

Sljedeće godine, pak, po povećalo poreznih će istražitelja (kako ljudskih tako i automatiziranih AI sustava) doći i digitalna imovina, budući da se smatra kako je ona također sredstvo porezne evazije.