Riječ 2022. godine je – 'gaslighting'

Prema najstarijem američkom izdavaču rječnika, Merriam-Websteru, riječ 2022. godine označava čin ili praksu grubog dovođenja nekoga u zabludu, posebice za vlastitu korist

Matej Markovinović subota, 3. prosinca 2022. u 18:10
📷 Foto: Aaron Burden, Unsplash
Foto: Aaron Burden, Unsplash

Najstariji američki izdavač rječnika, Merriam-Webster, ovoga je tjedna za riječ 2022. godine izabrao „gaslighting“, navodeći da je to pravi izbor za ovo doba lažnih vijesti, teorija zavjere, Twitter trolova i deepfakeova.

„Posljednjih godina, s velikim porastom kanala i tehnologija koje se koriste za obmanu, 'gaslighting' je postala omiljena riječ za percepciju obmane. Zbog toga je, vjerujte nam, zaslužila svoje mjesto kao naša riječ godine“, objašnjava popularni američki izdavač rječnika.

Naime, prema definiciji, „gaslighting“ je čin ili praksa grubog dovođenja nekoga u zabludu, posebno za vlastitu korist. U 2022. godini, pretraživanje te riječi na web stranici Merriam-Webstera, poraslo je za čak 1.740 posto, stoga ni nije čudo da je dobila ovu „prestižnu“ titulu.

Zanimljivo je da riječ „gaslighting“ potječe od naslova predstave iz 1938. godine „Gas Light“, o kojoj je kasnije snimljen i istoimeni film, čija radnja prati čovjeka koji pokušava natjerati svoju suprugu da povjeruje kako je poludjela, tako što joj gasi plinska svjetla u kući i uvjerava ju da to – nije istina.

Upravo zbog toga se na internetu može pronaći i da je „gaslighting“ manipulacija izluđivanjem ili oblik emocionalnog zlostavaljanja, u kojem zlostavljač manipulira situacijom, ne bi li žrtvu naveo da posumnja u vlastitu percepciju stvarnosti.