U Hrvatskoj ima 9 developera na tisuću stanovnika

Podaci servisa Stackoverflow i analitičke kuće Atomico ukazuju na to da se Hrvatska po broju developera nalazi negdje u sredini ljestvice europskih zemalja

Sandro Vrbanus nedjelja, 24. studenog 2019. u 06:00

Izvješće The State of European Tech 2019. istraživačke kuće Atomico pokazalo je, objavili smo protekloga tjedna, kako je 2019. godina bila rekordna za ulaganja u europske tehnološke startupe. U istom izvješću Atomico je obradio i podatke o dostupnoj bazi talenata u Europi koja bi mogla privući nove tehnološke investicije, pa smo provjerili gdje po njima stoji Hrvatska.

Europa jača od SAD-a

Europa, prema podacima preuzetima od servisa Stackoverflow, ima 6,1 milijun aktivnih profesionalnih developera, a broj je u konstantnom rastu. Samo u zadnje dvije godine narastao je za preko pola milijuna. Zanimljivo, u SAD-u, koji se smatra kolijevkom tehnoloških startupa, aktivno je samo oko 4,3 milijuna developera i njihov broj je manje-više konstantan u posljednje tri godine.

Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo najveći su centri za developere, s nešto manje od milijun aktivnih u svakoj od ovih zemalja. Slijede ih Francuska, Nizozemska, Španjolska, Italija i Poljska s 300 do 500 tisuća developera. Hrvatska prema ovim podacima ima 35.300 aktivnih developera i nalazi se na 28. mjestu od ukupno 45 promatranih zemalja – što i nije tako loše s obzirom na broj stanovnika.

Hrvatska u sredini

Gledano u odnosu na broj stanovnika, pak, najvećim se brojem developera može pohvaliti Island, s njih 20 na tisuću žitelja. Švedska i Nizozemska bilježe 19, Švicarska 18, Estonija 17, a Irska i Finska po 16 developera na svakih tisuću stanovnika.

Hrvatska se ovdje našla otprilike u sredini ljestvice s 9 developera na tisuću stanovnika. Pogledamo li u našoj regiji, Slovenija je nešto bolja s 12, Mađarska je jednaka kao i mi s 9, dok Srbija ima 7, a Italija primjerice tek 5 aktivnih developera na tisuću stanovnika.

Kao najveća gradska središta za developere u Europi ističu se Kopenhagen, Dublin, Bruxelles, Beč, Budimpeša i Amsterdam, s najvećim koncentracijama programerskih talenata. Najveću neispunjenu potražnju za programerima trenutačno bilježi Austrija, a slijede je Portugal, Španjolska i UK. Hrvatska se našla u još jednoj statistici, kao jedna od manjih zemalja s najvećim rastom – u posljednjih godinu dana broj aktivnih developera iz Hrvatske porastao je za 19% (dok je europski prosjek 6%).