Adobe razvio alat za AI generiranje i doradu glazbe

Projekt Music GenAI Control nastao je u istraživačkom odjelu Adobe Research, a cilj mu je omogućiti jednostavno stvaranje glazbe na zahtjev, samo upisivanjem tekstualnih zadataka

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 4. ožujka 2024. u 18:00

Nizu kompanija koje se "igraju" generativnom umjetnom inteligencijom i stvaraju nove alate, još odavno se priključio Adobe stvorivši Firefly, sustav koji tekst pretvara u slike, ali ih može mijenjati, dorađivati ili generativno nadopunjavati. I dok je za tvrtku koja stoji iza Photoshopa ulazak u generativne sustave za grafičke formate očekivan, iz njihovog odjela Adobe Research stiže i jedan pomalo neočekivan iskorak –sustav generativne umjetne inteligencije namijenjen skladanju glazbe.

Glazbeni "Photohop"

Eksperimentalni se projekt naziva Music GenAI Control, a njegovi tvorci tvrde da će on "promijeniti način kako se sklada i dorađuje" glazba uz pomoć softvera. Korisnicima ovaj novi alat omogućava – kao uostalom i niz sličnih do sada viđenih – napisati tek tekstualni zadatak ("prompt"), na temelju kojeg će AI generirati zvučni zapis. Međutim, Adobe ide i korak dalje, omogućivši naknadnu doradu i fino podešavanje dobivene skladbe, sve prema željama ljudskog "kompozitora".

Kao što Firefly može naknadno uređivati postojeće slike, tako i Music GenAI Control može primijeniti efekte na glazbene zapise. Prilagodit će ih željenoj melodiji, promijeniti tempo i ritam, produljiti im trajanje, remiksati glazbu ili pak stvoriti isječak koji se može bez prekida ponavljati ("loop"). Tako će korisnicima isti alat omogućiti i skladanje i obradu glazbe, stvaranje vlastitih sadržaja, čak i ako nisu vični muziciranju.

Potencijalnu primjenu u Adobeu vide kod, primjerice, kreatora sadržaja za razne platforme i društvene mreže – oni će moći sami složiti glazbenu podlogu, špicu, jingle, i druge glazbene dodatke, baš kao da se "igraju" Photoshopom i uređuju grafičke datoteke. Projekt Music GenAI Control još uvijek je u razvoju i za sada nije dostupan javnosti.