Facebook objavio demo verziju svojeg "AI kompozitora"

Uzevši samo tekstualni opis, ili prema želji kratki glazbeni isječak, alat MusicGen u stanju je generirati 12 sekundi nove glazbe, prema uputama korisnika

Sandro Vrbanus utorak, 13. lipnja 2023. u 09:35

Nizu alata pogonjenih sustavima generativne umjetne inteligencije pridružio se i MusicGen, jednostavni sustav za stvaranje kratkih glazbenih isječaka. Nastao je u Facebookovim laboratorijima, a u pozadini svega stoji jedan jezični model uparen s glazbenim sustavom za stvaranje melodija. Kao i neki do sada viđeni alati, i ovaj se koristi unošenjem tekstualnog zadatka napisanoga prirodnim jezikom.

Prompt može glasiti, na primjer: "vesela pop skladba u stilu osamdesetih godina sa snažnim bubnjevima i sintesajzerom u pozadini", a osim teksta u zadatak se MusicGenu može pridodati i kratki glazbeni isječak. Njegova je uloga "usmjeriti" generator glazbe u melodijskom smislu. Nakon toga ovaj će alat prionuti na posao pa iz teksta i eventualno glazbe izvući melodiju i komponirati 12 sekundi nove skladbe. Demo je dostupan na ovom mjestu besplatno, s time da se za generiranje pjesama može očekivati čekanje od nekoliko minuta, ovisno o trenutačnoj opterećenosti servera.

Sve je open source

Facebook je ovaj alat izradio prema principima otvorenog koda, pa je cijeli kod i model dostupan na GitHubu. Iz kompanije poručuju kako su za treniranje koristili oko 20 tisuća sati licencirane glazbe, među kojom su visokokvalitetni glazbeni zapisi i drugi podaci s naplatnih repozitorija. To znači da MusicGen ne bi trebao u radu kršiti ničija autorska prava, tj. "krasti" melodije od glazbenika bez njihove dozvole.

Što se tiče rezultata, ne treba očekivati za sada ništa spektakularno. Ipak, za kombiniranje s drugim audio materijalima ili za priručnu izradu kakve glazbene popune ili podloge, nekima možda i može poslužiti.