AI kreira lica "osoba koje ne postoje"

Nvidijina tehnologija upotrijebljena je kako bi se umjetnu inteligenciju naučilo da bude kreativna i da stvara zastrašujuće realna lica potpuno imaginarnih osoba

Sandro Vrbanus petak, 15. veljače 2019. u 06:40

Stručnjaci za strojno učenje iz kompanije Nvidia istraživali su mogućnosti računalnih neuronskih mreža tipa GAN (generative adversarial networks), koje su u stanju bez nadzora učiti, popravljati svoje algoritme i poboljšavati rezultate – pa su pritom izradili sustav koji može bez ikakvih vanjskih uputa stvarati slike ljudskih lica. Kako je riječ o "izmišljenim" licima, AI sustav zapravo stvara izglede osoba koje u stvarnosti ne postoje.

U skladu s time izrađen je i web projekt "thispersondoesnotexist" (ova osoba ne postoji). Prilikom svakog posjeta ovoj stranici algoritmi strojnog učenja će izbaciti iznimno realističnu fotografiju muške ili ženske odrasle osobe ili djeteta – ovisi "kako joj dođe". Za generiranje novog lica potrebno je tek osvježiti stranicu.

GAN algoritmi koji stvaraju ove nepostojeće ljude započinju svoj zadatak uvijek od istog inputa, stvaraju sliku, šalju je u drugi dio AI sustava na provjeru, koji je pak vraća na doradu. Na ovaj način dorade, provjere i ponovne (stohastičke) dorade dolazi se, kroz više iteracija, do konačnog rezultata koji mora izgledati dovoljno realistično da "zavara" kontrolni mehanizam. Tek tada potvrđuje se da je slika fotorealistična i da može biti prezentirana kao finalna.

Podaci na kojima je sustav treniran značajno variraju pa isto tako dobivamo i vrlo različite rezultate po pitanju dobi, rase, spola, ali i perspektive, osvjetljenja, i pozadine na ovim slikama. Probajte i sami, rezultati su nevjerojatni.