ChatGPT otvorio API za developere, deset puta jeftiniji od prethodnika

Ako ste do sada mislili da je ChatGPT posvuda i da ga koriste svi, pripremite se na novi val i drugačije primjene tog jezičnog modela – developeri su upravo dobili pristup do njega kroz razvojno sučelje

Sandro Vrbanus četvrtak, 2. ožujka 2023. u 12:05

Postavljeni su temelji za još brže širenje upotrebe jezičnog modela umjetne inteligencije ChatGPT u aplikacijama, na webovima i unutar raznih drugih servisa. Nakon što je na svoju uslugu chatbota "navukao" desetke milijuna korisnika, OpenAI je sada otvorio i API za izravan developerski pristup do ChatGPT-a. Povrh toga, API je otvoren i za njihov sustav za prepoznavanje govora Whisper, pa tako developeri sada imaji vrlo širok set alata (ako pribrojimo tome i DALL-E 2), kojima mogu pristupiti izravno iz svojih aplikacija i isto tako dobiti "odgovore".

Široke mogućnosti primjene

Nova integracija znači da će ChatGPT sada biti moguće iskoristiti ne samo kao chatbot, već i za brojne druge primjene, kao što je to nedavno pokazao Snapchat. Osim njih, API su već iskoristili i AI u svoje usluge integrirali su stavi za pomoć pri učenju (Quizlet), kupovinu (Instacart, Shop) te aplikacija za učenje stranih jezika Speak.

OpenAI naglašava da je pristup putem API-ja vrlo sličan onome kod modela GPT-3.5, tj. da developeri neće imati puno posla da se s prošle inačice prebace na novi jezični model. Povrh toga, ChatGPT se u ovom obliku nudi po čak 10 puta nižoj cijeni od prethodnika.

Kad je riječ o Whisperu, on nudi prepoznavanje govora za mnoge jezike i dijalekte, nudi transkripcije i prijevode izgovorene riječi, a kao ulazne podatke prima različite audio datoteke. Više o implementaciji i tehnikalijama doznajte na stranicama OpenAI-ja ili u tehničkoj dokumentaciji.