DeepMind natjerao računalo da razmišlja kao beba

Sustav umjetne inteligencije PLATO može naučiti osnovna zdravorazumska pravila fizičkog svijeta na sličan način kao što to čine mala djeca

Mladen Smrekar ponedjeljak, 11. srpnja 2022. u 11:25

Čak su i vrlo mala djeca svjesna "intuitivne fizike", zdravorazumskih pravila o tome kako funkcionira svijet. Na primjer, bebe u dobi od pet mjeseci iznenade situacije koje uključuje fizički nemoguć događaj, poput iznenadnog nestanka igračke.

PLATO uči fiziku

Međutim, učenje intuitivne fizike pokazalo se teškim za algoritme strojnog učenja, iako su ti sustavi pokazali nadljudsku sposobnost u mnogim drugim zadacima, kao što je učenje prepoznavanja različitih objekata.

Istraživači su istrenirali sustav prikazujući mu videozapise mnogih jednostavnih scena s lopticama
Istraživači su istrenirali sustav prikazujući mu videozapise mnogih jednostavnih scena s lopticama

DeepMind sad predstavlja sustav dubokog učenja zvan PLATO koji može naučiti intuitivnu fiziku. PLATO uključuje sustave inspirirane istraživanjem o tome kako bebe uče. Konkretno, on usvaja tezu da objekti igraju središnju ulogu u predstavljanju i predviđanju fizičkog svijeta oko nas.

Sustav umjetne inteligencije koji može naučiti osnovna zdravorazumska pravila fizičkog svijeta na sličan način kao beba predstavljen je u članku u Nature Human Behaviour.

PLATO koristi i perceptivni i dinamički model za izradu predviđanja
PLATO koristi i perceptivni i dinamički model za izradu predviđanja

Treniranje sustava

Istraživači su istrenirali sustav prikazujući mu videozapise mnogih jednostavnih scena: lopte koje padaju na tlo, kotrljaju iza drugih predmeta i ponovno se pojavljuju te lopte koje se odbijaju jedna od druge. 

Nakon treninga, PLATO je testiran tako što su mu prikazani video zapisi koji su ponekad sadržavali nemoguće scene. Baš poput malog djeteta, PLATO bi se "iznenadio" kad bi mu prikazali prizor koji ne bi imao smisla, poput predmeta koji se kreću jedan kroz drugi bez interakcije. Ovi učinci učenja vidljivi su nakon gledanja samo 28 sati videa.

Autori zaključuju da bi PLATO mogao ponuditi snažan alat za istraživanje načina na koji ljudi uče intuitivnu fiziku i da sugerira važnost prikaza objekata u našem razumijevanju svijeta.