Liverpool koristi TacticAI sustav pri odlučivanju kako izvesti korner

AI sustav nazvan TacticAI može predvidjeti ishod udaraca iz kuta i dati realne i točne taktičke prijedloge u nogometnim utakmicama

Mladen Smrekar četvrtak, 21. ožujka 2024. u 13:30
TacticAI se lako može integrirati u proces razvoja nogometne taktike u stvarnom svijetu  📷 Google DeepMind
TacticAI se lako može integrirati u proces razvoja nogometne taktike u stvarnom svijetu Google DeepMind

Sve su svjetske agencije javile kako je nogometni klub Liverpool FC za svog novog sportskog direktora izabrao bivšeg tehničkog direktora Bournemoutha Richarda Hughesa te da se nastavlja potraga za nasljednikom Jürgena Kloppa, ali i novim pojačanjima. No, čini se da je prvo veliko pojačanje već stiglo na Anfield i to u obliku umjetne inteligencije. Naime, znanstveni časopis Nature Communications upravo je na svojim stranicama predstavio sustav umjetne inteligencije TacticAI. Ovaj sustav može predvidjeti ishod udaraca iz kuta i dati realne i točne taktičke prijedloge u nogometnim utakmicama, što je oduševilo stručni stožer Liverpoola.

Pretvaranje udarca iz kuta u grafički prikaz: svaki igrač se tretira kao čvor u grafikonu 📷 Zhe Wang i Petar Veličković
Pretvaranje udarca iz kuta u grafički prikaz: svaki igrač se tretira kao čvor u grafikonu Zhe Wang i Petar Veličković

Naime, Liverpoolovi stručnjaci u čak 90% slučajeva daju prednost strategijama koje predlaže TacticAI, piše časopis. Štoviše, ovaj alat bi mogao postaviti temelje za sljedeću generaciju AI pomoćnika koji će trenerima pomagati u određivanju optimalnih igračkih postavki igrača i razvoju taktike kojom će se povećati šanse za pobjedu u utakmici.

Geometrijski pristup

U nogometu su udarci iz kuta važni jer nude neposrednu priliku za postizanje gola i nude trenerima najizravnije prilike za intervencije i poboljšanja. U praksi se rutine udarca iz kuta određuju prije svake utakmice pa bi sustav koji pomaže u analizi i povećanju šanse za postizanje pogotka bio od velike koristi.

Udarci iz kuta predstavljeni su u latentnom prostoru koji oblikuje TacticAI 📷 Zhe Wang i Petar Veličković
Udarci iz kuta predstavljeni su u latentnom prostoru koji oblikuje TacticAI Zhe Wang i Petar Veličković

TacticAI, pomoćnog trenera pokretanog umjetnom inteligencijom za analizu udaraca iz kuta s visokokvalitetnim podacima praćenja, osmislila je ekipa iz londonskog Google DeepMinda. Za identificiranje ključnih strateških obrazaca za proizvodnju prediktivnih i generativnih ishoda korišten je geometrijski pristup dubokom učenju (Geometric Deep Learning).

Primjeri taktičkih finesa koje preporučuje TacticAI  📷 Zhe Wang i Petar Veličković
Primjeri taktičkih finesa koje preporučuje TacticAI Zhe Wang i Petar Veličković

Uz njegovu pomoć TacticAI može točno predvidjeti prvog primatelja lopte nakon izvođenja udarca iz kuta i izravan rezultat udarca. Sustav bi također mogao procijeniti moguće ishode s alternativnim postavkama igrača i generirati taktičke varijacije koje poboljšavaju ishode utakmice. 

Testiranje na Premiershipu

TacticAI je treniran i testiran korištenjem skupa podataka od 7176 udaraca iz kuta iz prošlih sezona Premier lige koje im je dostavio Liverpool FC. Pokazalo se kako su taktičke postavke koje je generirao TacticAI realne i ne razlikuju se od scenarija iz stvarnog svijeta, barem su tako precijenila petorica nogometnih stručnjaka: tri podatkovna znanstvenika, videoanalitičar i pomoćnik trenera iz nogometnog kluba Liverpool. Dapače, strategije koje je predložio TacticAI dobile su prednost u odnosu na postojeća taktička rješenja u čak 90% slučajeva. 

Statistička analiza zadataka 📷 Zhe Wang i Petar Veličković
Statistička analiza zadataka Zhe Wang i Petar Veličković

Autori sugeriraju da bi se metoda mogla primijeniti i na druge elemente u igri poput ubacivanja iz auta ili s krila, ali i na druge timske sportove u kojima se igra nastavlja nakon prekida.