Microsoft Paint dobiva alat za AI generiranje slika

Korisnici Windowsa 11 iz određenih zemalja, od sada mogu generirati AI slike unutar Painta. Za to je zaslužan Microsoftov AI alat za generiranje slika, Cocreator, koji koristi OpenAI-jev model DALL-E 3, ali ne i za hrvatske korisnike

Matej Markovinović subota, 2. prosinca 2023. u 18:36
📷 Foto: Microsoft
Foto: Microsoft

Microsoftov AI alat za generiranje slika, Cocreator, od sada je integriran unutar Painta za Windowse 11. Radi se, naime, o alatu koji je ranije bio dostupan isključivo unutar programa Windows Insiders, a koji za generiranje koristi OpenAI-jev model DALL-E 3.

Kako bi generirali slike pomoću Cocreatora, potrebno je otvoriti Paint i kliknuti namjenski „Cocreator“ gumb u gornjem desnom kutu između odjeljka za odabir boja i slojeva. Nakon toga, korisnicima se nudi prozor u koji je potrebno upisati opis slike koju žele generirati te odabrati neki od stilova (Charcoal, In Sketch, Watercolor, Photorealistic i drugi). Alat će tada generirati tri slike koje je zatim moguće dodatno urediti pomoću ostalih alata unutar Painta.

Potrebno je napomenuti da postoji lista čekanja za korištenje ovog alata te da je trenutno dostupan samo u SAD-u, Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji, Kanadi, Italiji i Njemačkoj.

Više informacija o Cocreatoru i pridruživanju na listi čekanja, dostupno je na službenoj stranici Microsofta.

📷 Foto: Microsoft
Foto: Microsoft

Iako je ovaj generator slika novi dodatak Paintu, Microsoft je već uključio tu mogućnost u svoje druge usluge. Primjerice, korisnici već neko vrijeme mogu unositi zahtjeve za generiranje slika unutar Bingovog chatbota, a ta je funkcija odnedavno integrirana i u Copilot, prenosi Windows Latest.