Nvidia pretvara crteže u fotorealistične slike krajolika

Interaktivna aplikacija GauGAN koristi umjetnu inteligenciju kako bi od običnih crteža, poput onih u MS Paintu, stvorila krajolike koji izgledaju poput fotografija

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 25. ožujka 2019. u 15:38

Ako ste ikada zamišljali neko nepostojeće mjesto ili idealni krajolik, a niste ga bili sposobni nacrtati "od nule", nova Nvidijina tehnologija mogla bi vam pomoći da svoje maštarije oživite, ili da stvorite bilo kakav drugi prizor iz prirode. Stručnjaci iz laboratorija NVIDIA Research nedavno su predstavili aplikaciju GauGAN koja omogućava svakome s minimalnim crtačkim vještinama da ni iz čega kreira zapanjujuće krajolike.

Ako ste ikada crtali u MS Paintu, ovaj program bit će vam lako savladati. Odabirom nekog od virtualnih "kistova" i povlačenjem jednostavnih linija po praznom platnu možete crtati nebo, drveće, kamenje, vodene površine, travu, brda i doline, vegetaciju i sve što jedan krajolik može sadržavati. Nakon iscrtavanja svake linije Nvidijina neuronska mreža pretvara je u zadani oblik, i to onakav kakav biste očekivali na visokokvalitetnoj fotografiji.

Za izradu GauGAN-a Nvidia je iskoristila GAN (generative adversarial networks) algoritme uz pomoć kojih su nedavno stvorili i alat za kreiranje realističnih ljudskih lica koja u stvarnosti ne postoje. Sustav je treniran na milijun fotografija krajolika i naučio je prepoznavati dijelove prizora, te ih uklapati jedne s drugima u veću cjelinu. U konačnici aplikacija izgleda kao bojanka koja izbacuje nevjerojatne rezultate – zajedno s detaljima, teksturama, odsjajima, sjenama i bojama kao na pravim fotografijama. Uostalom, pogledajte priloženi video.

Nvidia će ovu aplikaciju službeno predstaviti na ovotjednoj konferenciji GPU Technology Conference u San Joseu gdje će je upogoniti na grafičkim karticama TITAN RTX.