Nvidia predstavila Titan RTX

Nvidia je službeno predstavila novu grafičku karticu – Titan RTX koja bi u odnosu na običnu RTX liniju trebala donijeti i do 20% bolje performanse

Stjepan Bilić srijeda, 5. prosinca 2018. u 00:30

Nvidia je u svoju ponudu dodala novu grafičku karticu – Titan RTX. Kako sam naziv sugerira riječ je o za sada najsnažnijem modelu iz liniji RTX.

Kako je inače slučaj s Titan modelima, snažniji su i od Ti modela. Iznimka stoga nije ni Titan RTX koji je dobio veći broj Turing RT i CUDA jezgri te veću količinu memorije. Titan RTX ima 72 Turing RT jezgre i 4.608 CUDA jezgri. U usporedbi s najsnažnijim modelom „obične“ RTX linije – RTX-om 2080 Ti to je 4 Turing RT i 256 CUDA jezgri više.

Pored toga, Titan RTX dobio je i više memorije, točnije 24 GB. Memorije je GDDR6 i radi na brzini od 7.000 MHz te osigurava bandwidth od 672 GB/s. Osnovni takt grafičkog procesora (TU102) je 1.350 MHz, a Boost brzina 1.770 MHz.

Što se portova tiče, Titan RTX ima tri DisplayPorta te po jedan HDMI i USB-C port. Budući da Titanov TDP iznosi 280 W proizvođač preporuča ugradnju u računalne konfiguracije u kojima se nalazi napajanje od barem 650 W. Ako se odlučite za nabavku Titana RTX kako bi ga ugradili u svoju gejming konfiguraciju tada očekujte između 10 i 20% bolje performasne u odnosu da ste računalo opremili sa RTX-icom 2080 Ti.

Detaljnije specifikacije dostupne su na službenim stranicama proizvođača. Što se cijene tiče Titan RTX nije jeftin. Nvidia je za njemačko tržište odredila cijenu od 2.699 eura. Titan RTX trenutno nije dostupan za kupnju, ali bit će još tijekom ovog mjeseca.