Od svih virtualnih pomoćnika onaj Googleov je najpametniji

Agencija Stone Temple Insights provela je opsežno testiranje virtualnih pomoćnika na mobitelima i pametnim zvučnicima i dobila ljestvicu od najpametnijih do, recimo tako, najglupljih

Sandro Vrbanus nedjelja, 29. travnja 2018. u 21:22

Agencija Stone Temple Insights odradila je opsežno testiranje pet pametnih virtualnih pomoćnika na mobitelima i pametnim zvučnicima. Alexu, Cortanu, Siri, te Google Assistant na mobitelu i pametnom zvučniku ispitivali su gotovo pet tisuća pitanja i bilježili točnost odgovora koje su dobili. Pitanja su se sastojala od traženja pojedinih informacija, od općenitih, preko vremenske prognoze, pa sve do pretraživanja glazbe, videa i podcasta.

Kao rezultati bilježeni su postoci slučajeva u kojima je pojedini sustav umjetne inteligencije pokušao odgovoriti na pitanje, te u kojima je dao točan odgovor. Nakon testiranja dobivena je ljestvica s ne baš iznenađujućim rezultatima – Google Assistant na mobitelu ispao je "najpametniji" i po udjelu pokušanih i po udjelu točnih odgovora.

Dominaciju Googlea na ovom je testiranju potvrdio i Google Home sustav koji je bio drugi po pokušajima a treći po točnosti. Odmah uz njega plasirala se Microsoftova Cortana Invoke, iza koje slijedi Amazonova Alexa. Na posljednje mjesto, u skladu i s dosadašnjim iskustvima, plasirala se Appleova Siri s najmanjim postocima pokušaja i točnih odgovora (detaljni rezultati vidljivi su na grafičkim prikazima uz tekst).

Najveći napredak od lanjskog testiranja u broju pokušaja odgovaranja na pitanja zabilježen je kod Alexe (čak 2,7 puta više), ali ovaj sustav je načinio i relativno najviše grešaka u odnosu na lanjsko ispitivanje. Od lani je i dominacija Googlea nešto manja – ostali mu se približavaju kvalitetom, no njihov virtualni pomoćnik i dalje je u vodstvu po "pameti" i upotrebljivosti.

Barem dok ga se ne dohvati nečija baka, kao na poznatom viralnom videu...