Spotify uklanja glazbu trenutačno najproduktivnijeg skladatelja – umjetne inteligencije

Tisuće skladbi koje je, na temelju jednostavnih korisničkih uputa, stvorio sustav AI startupa Boomy, uklonjene su sa streaming platforme pod obrazloženjem da je riječ o "sumnjivoj aktivnosti"

Sandro Vrbanus srijeda, 10. svibnja 2023. u 11:35

Glazbena industrija jedna je od onih koje su posljednjih mjeseci suočene s "prijetnjom" u obliku umjetne inteligencije, koja pokušava zamijeniti ljudske skladatelje te stvarati glazbu na zahtjev. Generativna umjetna inteligencija, kao što to čini s tekstom i slikama, u stanju je stvoriti i različite glazbene uratke, a AI startup Boomy jedan je od najaktivnijih na tom polju – do sada je, navodno, stvorio već 14,5 milijuna pjesama, što je gotovo 14% sve ikada snimljene originalne glazbe na svijetu.

Ovaj startup svoju je glazbu učinio dostupnom i putem raznih glazbenih streaming servisa, što se nije dopalo glazbenicima i izdavačkim kućama, pogotovo ako se uzme u obzir količina sadržaja koju je AI sposoban "skladati" u kratkom vremenu.

AI sklada, AI sluša

Nedugo nakon što je Boomyjeva glazba stigla na Spotify i druge platforme, izdavačka kuća Universal Music prijavila ju je vlasnicima tih platformi, navodeći "sumnjive streaming aktivnosti" vezane uz nju. Prijava je u slučaju Spotifya bila i uspješna, jer je ovaj servis posljednjih dana iz svoje ponude počeo uklanjati tisuće skladbi, koje je skladala Boomyjeva umjetna inteligencija.

Međutim, razlog za uklanjanje nije bilo njihovo AI porijeklo, već činjenica da je netko angažirao botove da umjetno "slušaju" tu glazbu, ne bi li joj podigao popularnost. Sumnja se, naravno, na sam startup, koji je ovako vjerojatno pokušao izmanipulirati sustav i umjetno napuhati broj preslušavanja svoje sintetičke glazbe.

Spotify je u konačnici uklonio oko 7% njihovog postavljenog sadržaja, što su zapravo deseci tisuća pjesama koje je skladala, a čini se i slušala, samo umjetna inteligencija. Streaming servis je nakratko bio onemogućio korisnike u automatskom postavljanju glazbe s Boomyja, no nakon ove "čistke" oni to ponovno mogu činiti – pa tako na Spotify svakoga dana i dalje pristiže čak oko 100.000 novih skladbi, što ljudskih, što strojno generiranih.