Umjetna inteligencija s mobitela dovršila Schubertovu Osmu Simfoniju

Huawei je uz pomoć svoje umjetne inteligencije na mobitelu i poznatog kompozitora prionuo na posao dovršavanja gotovo 200 godina starog glazbenog djela

Sandro Vrbanus subota, 9. veljače 2019. u 07:00

Austrijski glazbeni genij i jedan od najvećih umjetnika svih vremena, Franz Schubert, 1822. godine skladao je svoju Osmu Simfoniju. Međutim, spomenuta simfonija osim što predstavlja svojevrsno remek djelo poznata je i po tome što je Schubert nikada nije dovršio pa se s vremenom počela nazivati Nedovršenom Simfonijom. Upravo su je u takvom obliku gotovo dvije stotine godina izvodili orkestri diljem svijeta.

Ali danas nakon dva stoljeća, čini se kako je Schubertova Osma Simfonija ipak na neki način dovršena. Za takav uspjeh zaslužni su Huawei, umjetna inteligencija koja pogoni njihov flagship model Mate 20 Pro i nagrađivani kompozitor Lucas Cantor. Oni su dovršili Schubertovu skladbu unatoč uvriježenom mišljenju kako će ona nedovršena otići u vječnost u svome primarnom obliku.

Nova verzija skladbe stvorena je pomoću umjetne inteligencije. Uređaj je pomoću specijalizirane aplikacije analizirao visinu i boju zvuka, visine i mjere postojećih kretanja simfonije, a zatim je softver generirao melodiju za posljednja dva nedostajuća stavka. Završni rad predstavljen je u Londonu, a izveo ga je 66-dijelni orkestar pod vodstvom  Lucasa Cantora.

Za zadatak dovršavanja Osme Simfonije Huawei je razvio poseban digitalni alat kojeg su inkorporirali na telefon Mate 20 Pro. Napravili su model za razumijevanje i razvoj glazbe, a čitav proces trajao je mjesecima. Pri tome su korištene MIDI datoteke iz kojih je sustav umjetne inteligencije naučio uzorke i strukturu Schubertovih djela. Nakon što je umjetna inteligencija proizvela melodiju, kompozitoru Cantoru trebalo je 30 dana da "oživotvori" treći i četvrti stavak Osme Simfonije.

"Moja je uloga bila izvući dobre ideje umjetne inteligencije i popuniti praznine kako bi se osiguralo da je konačni rezultat dostojan sviranja simfonijskog orkestra. Rezultat te suradnje s umjetnom inteligencijom dokazuje da tehnologija nudi nevjerojatne mogućnosti i značajno pozitivan utjecaj koji može imati na modernu kulturu", kazao je Cantor.

Ovom izvedbom se, tvrdi Cantor, stvorio konačni orkestralni rezultat i zaokružila cjelina harmonične suradnje između digitalnog novog doba i povijesnog glazbenog klasika kao temelj za budućnost punu znanja, uživanja i lakšeg svakodnevnog života.

"Iskoristili smo moć umjetne inteligencije kako bismo proširili granice onoga što je ljudski moguće i uvidjeli pozitivnu ulogu koju tehnologija može imati na moderne umjetničke izričaje", kazao je Walter Ji, predsjednik Huaweijeve poslovne grupe za zapadnu Europu.