Disney dijeli otkaze i skida metaverzum s liste prioriteta

Gigant zabavne industrije otpušta 7000 svojih djelatnika kako bi smanjio troškove, a od metaveruma se sve više udaljavaju i Microsoft i Meta

Mladen Smrekar srijeda, 29. ožujka 2023. u 13:05
Bez posla ostaju svi zaposlenici tek pokrenutog
Bez posla ostaju svi zaposlenici tek pokrenutog "odjela za pripovijedanje priča i potrošačka iskustva nove generacije" Pikisuperstar

Mickey Mouse se udaljava od metaverzuma. Disney ukida svoj sektor za osmišljavanje potrošačkih iskustava nove generacije, odjel koji je bio zadužen za strategiju razvoja metaverzuma, javlja Wall Street Journal.

Disneyev san o metaverzumu

A prije samo otprilike godinu dana, točnije u veljači 2022., ovaj div zabavne industrije imenovao je Mikea Whitea za voditelja novog odjela. Tadašnji izvršni direktor Bob Chapek tvrdio je da je "takozvani metaverzum... sljedeća velika granica pričanja priča", a White je trebao uobličiti viziju i strategiju za "putovanje potrošača kroz ove nove svjetove priča". 

Ideja je bila objediniti mogućnosti virtualnog i realnog svijeta kojima raspolaže Disney 📷 Disney+
Ideja je bila objediniti mogućnosti virtualnog i realnog svijeta kojima raspolaže Disney Disney+

Ideja je bila iskoristiti sve sjajne mogućnosti koje nudi Disney+ i iskoristiti ih kao platformu za metaverzum. A taj bi digitalni svijet opet spojili s fizičkim svijetom njihovih zabavnih parkova. 
"Ako je metaverzum spoj fizičkog i digitalnog u jednom okruženju, tko to može učiniti bolje od Disneya?", govorio je Chapek u travnju prošle godine.

Otpuštanja u brojkama

Krajem ožujka ove godine bez posla ostaje svih 50 zaposlenika tek pokrenutog "odjela za pripovijedanje priča i potrošačka iskustva nove generacije", a sljedećih mjeseci na cesti će se naći još 7000 radnika Disneyja, otprilike 3,6% njihove globalne radne snage. Tako će, nadaju se šefovi Mickey Mouse kompanije, u konačnici uštedjeti 5,5 milijardi dolara.

Bivši direktor odjela za potrošačke proizvode Disneya Mike White, koji je u tvrtki radio više od desetljeća, nije smijenjen tijekom ove čistke, iako ostaje nejasno koja će biti njegova sljedeća uloga, piše WSJ.

Iger bez komentara

Glavni direktor Bob Iger, koji je na čelu Disneyja bio 15 godina, sve do 2020. godine, da bi se lani vratio i zamijenio svog nasljednika Chapeka, čvrsto vjeruje u metaverzum. U ožujku 2022., osam mjeseci prije povratka u Disney, Iger je uložio svoj novac i pridružio se upravi Geniesa, tehnološkog startupa koji korisnicima omogućuje stvaranje vlastitih trodimenzionalnih avatara iz crtića za upotrebu na profilima društvenih medija i, na kraju, u metaverzumu. 

Avatar Boba Igera, glavnog direktora Disneyja
Avatar Boba Igera, glavnog direktora Disneyja

Čovjek koji je govorio kako ga je "uvijek privlačilo raskrižje između tehnologije i umjetnosti" zasad nije javno komentirao Disneyjev gubitak vjere u budućnost metaverzuma.

Preispitivanje ambicija

Disney nije jedina tvrtka koja preispituje svoje ambicije vezane uz metaverzum. U listopadu 2021. Facebook je najavio velike planove, čak je i ime kompanije promijenio u Meta, a u utrku se ubrzo uključio i Microsoft.

Mark Zuckerberg sve više razmišlja o osnovnoj djelatnosti tvrtke 📷 Meta Platform
Mark Zuckerberg sve više razmišlja o osnovnoj djelatnosti tvrtke Meta Platform

Godinu i pol kasnije, metaverzumski projekti u Meti troše ogroman novac i propadaju jedan za drugim dok Mark Zuckerberg pokušava vratiti fokus na osnovnu djelatnost tvrtke: obitelj aplikacija, uključujući Facebook, Instagram, WhatsApp i Messenger. Meta nipošto ne odustaje od projekta, ali metaverzum više nije jedina stvar koja bi ih zanimala, objasnio je Zuckerberg krajem prošle godine.

Otpuštanja u Microsoftu

U međuvremenu, težište zanimanja se i u Microsoftu pomaknulo s metaverzuma na sve što je povezano s umjetnom inteligencijom. Nedavna najava zatvaranja 10.000 radnih mjesta u kompaniji koju vodi Satya Nadella, zahvatila je cijeli tim koji se bavi razvojem alata za mješovitu stvarnost i članove projekta virtualne stvarnosti AltspaceVR.

Satya Nadella potpisao je otkaze u odjelima mješovite i virtualne stvarnosti 📷 Microsoft
Satya Nadella potpisao je otkaze u odjelima mješovite i virtualne stvarnosti Microsoft

Virtualni svijet sve je dalje od žiže interesa voditelja najvećih tehnoloških kompanija, ali posljedice njihovih zabluda sve bolnije osjećaju njihovi (bivši) zaposlenici u stvarnom svijetu.