Gasi se Googleov projekt Tango

Jedan od prvih pokušaja razvoja pomiješane stvarnosti i sasvim novi pristup izradi kamera na mobitelima bit će napušten početkom sljedeće godine

Sandro Vrbanus subota, 16. prosinca 2017. u 19:52

Lansiran još 2014. godine, Googleov projekt Tango rezultirao je brojnim inovacijama u tehnologiji koja je zadužena za snimanje i procesiranje slike na mobitelima. Ovaj projekt imao je zadatak osmisliti kamere na mobitelima koje bi se mogle koristiti u trodimenzionalnom prostoru, mjeriti ga, te u konačnici pružati potporu za aplikacije koje rade s proširenom (pomiješanom) stvarnošću.

Tango je omogućavao izradu 3D mapa interijera, te korištenje AR tehnologije na brojne zanimljive i kreativne načine. Međutim, da bi developeri zaista mogli Tango i "zaplesati", bila je potrebna i snažna podrška proizvođača mobitela koji bi u svoje uređaje ugrađivali kompatibilne kamere. Najuspješniji i najpoznatiji primjer takvog telefona je Lenovo Phab 2 Pro, no njegov primjer nisu baš slijedili mnogi drugi proizvođači. Osim ovog Lenova i Asusa Zenfone AR nije bilo drugih komercijalizacija, iako je tehnologiju Tango testirala i sama NASA.

Sve je ovo u konačnici rezultiralo time da je Google najavio gašenje projekta Tango. Od 1. ožujka sljedeće godine bit će zaustavljen razvoj Tanga, kao i podrška za developere. Njih, pak, Google preusmjerava na svoju novu platformu za proširenu stvarnost – ARCore.