HTC, Mozilla i AWS predstavili Firefox Reality, prvi web preglednik u virtualnoj stvarnosti

HTC VIVE je u suradnji s Mozillom i AWS-om predstavio prvi internetski preglednik koji omogućava surfanje i praćenje financija u virtualnoj stvarnosti, Firefox Reality

Stjepan Bilić srijeda, 9. siječnja 2019. u 06:00

Ovogodišnji CES otvorio je svoja vrata po 51. put, a brojni izlagači iz cijelog svijeta počeli su s objavama novih suradnji na područjima razvoja novih tehnologija te predstavljanjem novih uređaja koji će se naći na policama trgovina tijekom 2019. godine.

HTC VIVE je iskoristio CES kako bi objavio novu suradnju s tvrtkama Mozilla, AWS i Fidelity Investmens. Zajedno su predstavili prvi internetski preglednik koji omogućava surfanje u virtualnoj stvarnosti – Firefox Reality.

HTC VIVE korisnicima ovog VR internetskog preglednika jamči realistično iskustvo pretraživanja Interneta u virtualnoj stvarnosti te sigurnost i privatnost. Kako bi na tržište uveo pravi web VR HTC Vive se udružio i s Amazon Sumerianom. Kroz ovu suradnju razvojni programeri HTC Vivea moći će izgraditi visoko realistične, VR-optimizirane web stranice bez potrebe za specijaliziranim znanjima programiranja.

Naš je ovogodišnji cilj da po prvi put prenesemo svakodnevne računalne aktivnosti u VR“, rekao je Michael Almeraris, potpredsjednik odjela partnerstva i sadržaja u HTC VIVE. „Kroz suradnju s Mozillom i Amazon Web Services, zatvaramo prazninu u XR računalstvu (XR – Extended Reality), osnažujući korisnike Vivea s više sadržaja u sustavima, a istovremeno omogućujući programerima i tvrtkama brzo stvaranje sadržaja za iste te korisnike.

Zamisao je da da koristeći Sumerian programeri brzo osmisle, testiraju te objave VR-optimizirane web stranice kako bi bile dostupne internim testerima, autoriziranim korisnicima ili općenito javnosti. Uz VR stranice, AWS i HTC planiraju integrirati Sumerian s Viveportom, što će ubrzati objavljivanje VR iskustava na platformi te ih učiniti dostupnijim krajnjim korisnicima.

Prva tvrtka koja će tijekom CES 2019 sajma demonstrirati kako radi Firefox Reality je Fidelity Investments koji će omogućiti potrošačima da pregledaju svoj portfelj u virtualnoj stvarnosti putem prilagođenog okruženja dizajniranog za novi preglednik. Prototip VR web stranice Fidelity Investments omogućit će financijskim korisnicima da urone u svoje investicije putem novih alata za vizualizaciju podataka, kao i kolaboraciju među korisnicima (člana obitelji ili savjetnika od povjerenja).

Firefox Reality bit će nativni internetski preglednik za HTC VIVE, Vive Pro i Vive Cosmos. Više informacija o samom Internet pregledniku za virtualnu stvarnost možete saznati na Mozillinom službenom blogu.