Osnovano industrijsko udruženje za standarde u metaverzumu

Metaverse Standards Forum bit će veliko udruženje kompanija koje imaju plan raditi s metaverzumom, a u njemu žele imati zajedničke standarde za suradnju i otvorenost tog virtualnog svijeta

Sandro Vrbanus srijeda, 22. lipnja 2022. u 18:29

Neke od najvećih kompanija, koje planiraju u budućnosti poslovati u virtualnom svijetu, poznatome kao metaverzum, stvorile su veliko industrijsko udruženje s ciljem kreiranja standarda za rad u tom okruženju. Novoosnovani Metaverse Standards Forum postat će tako krovna organizacija za stvaranje otvorenih standarda kojima će se voditi razvoj metaverzuma kako bi različite tehnologije u njemu bile međusobno kompatibilne.

Metaverzum otvoren za sve

Osnivači ovog udruženja su tehnološki velikani poput Mete, Microsofta, Nvidije, Alibabe, Adobea, Epica, Autodeska ili Unityja. Trenutačno ih je 40-ak, a otvoreni su i za primanje novih članova – članstvo je, kažu, za tvrtke i organizacije besplatno, jer se unutar organizacija vjeruje u to da će metaverzum najbolje biti izgrađen ako ga se vodi prema otvorenim principima. Unutar ovog foruma članice će se orijentirati na suradnju, interoperabilnost, otvorenost i uključivost, kako bi ubrzali razvoj virtualnog svijeta metaverzuma kroz pragmatične projekte.

Osnivači MSF-a kažu kako neće sami pisati standarde za rad i stvaranje u metaverzumu, već će raditi primarno na koordinaciji zahtjeva i resursa svih članica, kako bi standardi nastali kroz njihovu suradnju, uz koordinaciju na razini udruženja. Metaverzum bi tako trebao postati svijet u kojem su integrirane različite tehnologije, omogućena je suradnja na novim razinama tehnologija i "imerzivnosti", tj. uronjenosti korisnika u virtualni svijet.

Standardi o kojima se govori odnosit će se na tehnologije poput interaktivnih 3D grafika, proširene i virtualne stvarnosti, stvaranja digitalnog fotorealističnog sadržaja, sustava za virtualnu suradnju i igranje u stvarnom vremenu, simulacije, online trgovinu, digitalne dvojnike osoba i slične napredne sustave, tipične za metaverzum. Prvi sastanak ove organizacije zakazan je za srpanj.

📢 5 godina jamstva

TOP!

KINGSTON

PC memorija, vanjski SSD te USB memorija prepoznate kvalitete po vrhunskim cijenama.

Od 39 kn Kupi


2-smjerni kompaktni zvučnik

FOCAL Super Bird

Zidna montaža (okomito i vertikalno), mogućnost podnog stalka, ABS kučište, 55Hz – 25kHz, 8 ohma, 15 - 150W, 90dB.

1.599 kn 1.999 kn Kupi

3-smjerni stereo zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE320

28 mm aluminijski visokotonac, izvrsne karakteristike disperzije zahvaljujući tehnologiji široke disperzije, 35Hz - 30kHz, 90dB, 8ohma.

12.799 kn Kupi