Proširena stvarnost olakšava strah od darivanja krvi

Projekt medicinske tehnološke kompanije Abbott pokazuje kako se u praski može iskoristiti prednost naglavnika za virtualnu i proširenu stvarnost, u humane i vrlo korisne svrhe

Sandro Vrbanus nedjelja, 8. siječnja 2023. u 06:00

Dobrovoljno darivanje krvi velikodušan je i human čin, na koji se mnogi ne odlučuju zbog straha od igle ili pomisli da će ugledati (vlastitu) krv u šprici. Mnoge se zemlje u svijetu redovito nalaze u situaciji kada im nedostaje donirane krvi, pa su u medicinsko tehnološkoj kompaniji Abbott odlučili pokušati riješiti ove probleme modernom tehnologijom. Na ovotjednom sajmu CES u Las Vegasu predstavili su projekt, koji će početi implementirati u američkim klinikama za darivanje krvi.

Virtualno teleportiranje na ugodnije mjesto

Kako bi ublažili strah od igle i krvi, a tako i motivirali novu generaciju darivatelja da se aktiviraju, uveli su darivanje krvi uz iskustvo pomiješane stvarnosti. Iskoristili su pritom Microsoftov naglavni set Hololens 2, koji se postavlja na glavu darivatelja. Time im se omogućava pobliže se upoznati s cijelim procesom, komunikacija s osobljem klinike, ali i olakšavanje osjeta nelagode.

Donori su u svakom trenutku svjesni stvarne okoline, ali im se na zaslonu Hololensa prikazuje digitalni sloj, u kojem se oni virtualno mogu opustiti u posebno osmišljenom relaksirajućem vrtu, slušajući umirujuću glazbu te uživajući u nekom drugom iskustvu – umjesto da su potpuno "uronjeni" u proces vađenja krvi i okruženje klinike. "To dodaje zabavan i interaktivan element doniranju krvi, a lako ga je koristiti u donorskim centrima", primijetila je Harpreet K. Sandhu, predsjednica američke organizacije darivanja krvi, Blood Centers of America.

Donori diljem SAD-a već sada se mogu predbilježiti za darivanje krvi uz pomoć ove tehnologije, a projekt će biti realiziran tijekom cijele 2023. godine.