Francuska vojska vježba po apokaliptičnim scenarijima iz pera SF autora

Tim pisaca znanstvenofantastične literature angažiran je kako bi osmišljavao razne scenarije i prijetnje nacionalnoj sigurnosti, na koje vojne agencije potom odgovaraju u simulacijama i vježbama

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 10. svibnja 2021. u 06:05

Francuska agencija za inovacije u području obrane (Direction Générale de l’Armement) angažirala je deset kreativaca i istaknutih pisaca iz područja znanstvene fantastike kako bi im pomogli u osmišljavanju nevjerojatnih, ali mogućih, scenarija s kakvima bi se vojska mogla susretati u budućnosti. Zadatak angažiranih autora, organiziranih u tzv. Crveni tim, jest osmišljavati razne prijetnje nacionalnoj sigurnosti kakve trenutačno ne postoje, ali bi se mogle dogoditi u budućnosti.

Na temelju imaginarnih scenarija koje autori ponude francuska vojska planira vježbe i simulacije u kojima njihovi stručnjaci pokušavaju odgovoriti na izazove budućnosti. U prvom ciklusu, održanom 2019. godine, autori su predložili scenarij koji opisuje "budućnost piratstva". U njemu su se cijele nacije odmetnule u pirate i organizirale plutajuća carstva koja kruže svijetom i napadaju brodove na morima.

"Prestrašite naše stručnjake"

Ovogodišnja vježba uključivat će novi futuristički scenarij, čiji detalji se za sada drže tajnima. Francuska vojska, naime, ne želi otkriti što i kako vježbaju jer bi tako mogla "izložiti svoje ranjivosti i dati ideje protivnicima", poručio je Emmanuel Chiva, direktor spomenute agencije DGA. Poznato je tek da apokaliptični scenariji opisuju prijetnje kakve bi vojska mogla očekivati kroz narednih 40-ak godina.

Mašta autora znanstvene fantastike može pripremiti vojnike na iznenađenja i malo vjerojatne scenarije
Mašta autora znanstvene fantastike može pripremiti vojnike na iznenađenja i malo vjerojatne scenarije

Osnovni zadatak za pisce sastoji se od zamišljanja kako bi naše društvo moglo biti organizirano u tom razdoblju te kako bi, i kojim sredstvima, razni neprijatelji mogli pokušati zaprijetiti njegovom miru i sigurnosti. Nakon izrade zamišljenog scenarija i opisa budućih prijetnji, zadatak vojnih analitičara bit će identificirati tehnologije koje bi omogućile nadležnima donošenje kvalitetnih odluka i reagiranje na vrijeme da se odgovori na moguće prijetnje. "Glavni cilj Crvenog tima jest dovoljno prestrašiti vojne časnike, inženjere i znanstvenike te ih nagnati da razmisle o tome kako bi se mogli oduprijeti novonastalim prijetnjama u budućnosti".

O tome hoće li izmišljeni scenariji korišteni za ovogodišnji ciklus vježbi ikada biti objavljeni, bit će odlučeno tek nakon tri godine, kada završi cijeli proces. Polaznici francuske vojne škole su, podsjetimo, nedavno vježbali s nizom futurističkih robota koji su im bili potpora u misijama ulične borbe.