Microsoft predstavio HoloLens 2

Na MWC-u u Barceloni Microsoft je predstavio novu generaciju svojeg naglavnog seta za proširenu stvarnost koji će koštati 3.500 dolara i u prodaju će biti pušten tijekom godine

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 25. veljače 2019. u 14:48

Microsoft je, kako je kroz teaser bilo i najavljeno, na Mobile World Congressu u Barceloni predstavio novu generaciju HoloLensa, naglavnog seta za proširenu stvarnost. Ovim uređajem kompanija želi "ući u novu eru računalstva", onu u kojoj dvodimenzionalni digitalni svijet ulazi u trodimenzionalni stvarni svijet koji nas okružuje, brišući granice između njih i omogućujući rad izravno u 3D tehnologiji, kažu iz Microsofta.

HoloLens 2 trebao bi biti na nekoliko načina bolji od prethodnika. Kao prvo, za više nego dvostruko povećano mu je vidno polje, a unaprijeđen je i način interakcije korisnika s digitalnim 3D sadržajima. Novi headset na sebi ima i tehnologiju za praćenje pokreta očiju koji čine iskustvo korištenja i interakciju s hologramima još prirodnijima.

Novi uređaj ima i pomjereno težište, izrađen je djelomično od ugljikovih vlakana i ima novi mehanizam za prilagodbu glavi korisnika, pa ga je lakše i udobnije nositi od prvog HoloLensa. Kako ovaj AR set radi i s paketom programa Dynamics 365 i programima drugih developera, trebao bi omogućiti niz novih primjena, ali onih koje su velikom većinom orijentirane prema profesionalcima i poslovnim korisnicima.

U skladu s time ide i cijena – kada se, kasnije tijekom godine HoloLens 2 pojavi na tržištu koštat će 3.500 američkih dolara uz pretplatu na Dynamics 365 u iznosu od 125 dolara na mjesec.