Ovo su najpopularniji hrvatski youtuberi

Tko su najpopularniji i najgledaniji youtuberi u Hrvatskoj i koliko zarađuje najbolji od njih? Američki analitičari iskoristili su nekoliko servisa kako bi to u detalje izračunali

Sandro Vrbanus četvrtak, 27. kolovoza 2020. u 18:43

Analitičari američke kompanije Accredited Debt Relief zapitali su se tko su najpopularniji youtuberi na svijetu, ali gledano prema zemljama iz kojih dolaze. Iz tog je pitanja proizašla zanimljiva analiza koju su objavili u obliku niza zemljovida s najgledanijim YouTube kanalima u svijetu, njihovom procijenjenom zaradom (čini nam se da im je tu metrika dosta "široke ruke" s ne baš realnim iznosima), brojem pretplatnika i pregleda njihovih video uradaka.

U analizi je vidljiva i kategorija, odnosno tip videa koje pojedini autor snima. Podaci o gledanosti i broju pretplatnika su preuzeti sa servisa Social Blade, Vidooly, Banner Tag i Noxinfluencer.

U ovaj su pregled uključene gotovo sve zemlje svijeta, pa smo odmah na kartama potražili Hrvatsku – evo do kojih su rezultata analitičari došli.

Najpopularniji domaći youtuber

U svjetskom pregledu Hrvatska je premalena da bi se istaknula, no naš najpopularniji YouTube kanal istaknut je na karti Europe. Riječ je o kanalu Doctor D.S., koji vodi mladić imena David, rodom iz Virovitice. On u svojoj bravarskoj radionici izrađuje razne neobične "uradi sam" prepravke vozila i razne druge kreativne proizvode.

Trenutačno ima 1,31 milijun pretplatnika, dnevno mu video uratke pogleda 392 tisuće ljudi, a Accredited Debt Relief procjenjuje da mjesečno od toga zarađuje 86 tisuća dolara. Njegov najgledaniji video ima 36 milijuna pregleda, a prikazuje izradu motocikla na automobilskim gumama.

Najgledaniji beauty i gaming kanali

Osim u globalu, Hrvatska se našla i na pregledu najpopularnijih YouTube kanala u beauty i gaming kategorijama. Najgledanija hrvatska youtuberica kad je riječ o beauty tematici je Nika Ilčić koja stoji iza kanala NIKKA. Prikupila je 275 tisuća pretplatnika, a najgledaniji uraci vezani uz modu i ljepotu joj imaju preko pola milijuna pregleda.

U kategoriji gaming "prvak Hrvatske" je vlasnik kanala KingsOfFailsShow Marko Kofs s preko milijun pretplatnika i popularnim Minecraft videima od kojih je neke pogledalo i preko 4 milijuna ljudi.

Želite li i sami pronjuškati po mapi najpopularnijih YouTube kanala u svijetu i Europi, u nastavku prenosimo i te zanimljive infografike, a možete ih detaljnije pregledati na njihovim stranicama.