Američka radna skupina za NLO-e nema dokaze za izvanzemaljsku prisutnost

Prije nego službeno izvješće radne skupine za NLO-e dospije u Kongres, pojavile su se informacije o tome što ono sadrži. Dokaza za izvanzemaljce, kažu, nema, ali mnogo toga i dalje je misterij

Sandro Vrbanus subota, 5. lipnja 2021. u 14:35

Prošloga ljeta u SAD-u je pokrenuta radna skupina za istraživanje neidentificiranih letećih objekata koje su većinom vojni piloti prijavljivali nadređenima tijekom proteklih više od dva desetljeća. Zadatak ove radne skupine bio je da do kraja ovog mjeseca svoje zaključke i analize podijeli s američkim Senatom. Posebno je zanimljivo što je, suprotno dosadašnjoj praksi, odlučeno kako će izvješće biti deklasificirano, odnosno da će u njega uvid dobiti i javnost.

Prije nego ono dospije u Senat, visoku dužnosnici koji su ga imali prilike vidjeti ranije podijelili su svoja zapažanja s New York Timesom. Evo što će, navodno, pisati u tom dokumentu.

Nema odgovora na sva pitanja

Tijekom dva desetljeća zabilježeno je preko 120 incidenata u kojima su većinom piloti Mornarice vidjeli i snimili nepoznate letjelice koje su se ponašale neobično, i suprotno našem shvaćanju fizike. Izvješće radne skupine zaključuje kako ove letjelice nisu rezultat testiranja neke tajne američke vojne ili druge tehnologije. To je, kažu upućeni, jedini "čvrsti" zaključak ove analize. Finalno izvješće, koje bi trebalo biti objavljeno do 25. lipnja, sadržavat će i druge zaključke, no oni neće ponuditi konačno rješenje misterija NLO-a.

Američki obavještajci i analitičari vjeruju i kako bi barem dio letećih fenomena mogao biti dokaz za eksperimentalne hipersonične tehnologije drugih svjetskih sila, primarno Rusije i Kine.

Premalo dokaza za i protiv

Istražitelji su zaključili i kako nemaju nikakvih dokaza da su primijećene neidentificirane letjelice izvanzemaljskog porijekla. No, zbog izostanka dokaza takvu mogućnost nije moguće niti u potpunosti odbaciti. Ono što stoji u izvješću jest i podatak kako je ove fenomene vrlo teško objasniti – pogotovo kad je riječ o njihovom kretanju, ubrzanju, naglim promjenama smjera ili iznenadnom uranjanju u ocean. U nekim slučajevima mogla bi biti riječ o meteorološkim ili drugim istraživačkim balonima, no to objašnjenje ne "drži vodu" u svim slučajevima zbog brzine vjetra koja nije bila u skladu s kretanjima NLO-a.

Aneks službenog finalnog izvješća radne skupine bit će klasificiran, navodi NYT. Ta bi činjenica mogla produbiti interes javnosti i dati novu energiju glasinama koje kažu da vlasti SAD-a znaju daleko više o izvanzemaljcima nego što to žele priznati, odnosno da imaju potvrdu kako su drugi oblici života iz svemira posjećivali Zemljane.