Babypod® - vaginalni zvučnik

Ako ste u nedoumici što pokloniti (ili si poželjeti kao poklon) za rođendan ili godišnjicu braka, nemajte daljnjih dvojbi: u prodaji je vaginalni zvučnik za puštanje glazbe vašem nerođenom djetetu

Igor Berecki petak, 19. travnja 2019. u 14:32

Spadate li u geekove koji ne mogu odoljeti kupovini novih gadgeta za svoje računalo, smartphone ili spolovilo, odnedavno možete za 150 američkih dolara kupiti Babypod, mali (mali? hm...) zvučnik kojega možete priključiti na bilo koji uređaj za reprodukciju glazbe i umetnuti što dublje u vaginu kako bi fetus mogao slušati omiljene melodije dok se u maternici priprema za rođenje.

Plug and play

Korištenje je jednostavno, doslovce plug and play. A da se fetus ne bi osjećao pomalo freaky dok usamljeno sluša glazbu iz mamine vagine, Babypod ima i slušalice koje na dugačkim žicama vise izvan vulve, tako da i budući majke i očevi mogu podijeliti sa svojim djetetom to jedinstveno iskustvo.

Postoji i nekoliko verzija video-prezentacije proizvoda, pa pogledajte (i poslušajte!) i sami:

“Glazba aktivira i stimulira jezične i komunikacijske centre, a potiče i motoriku, pokrete fetusa. Bebe se uče govoru“, tvrdi španjolska tvrtka na svojim web-stranicama. "S Babypodom bebe već u maternici počinju vokalizirati."

Iako je nekolicina kvalitetno provedenih znanstvenih istraživanja dokazala da je "Mozart-efekt" (pojava da su djeca čije su majke u trudnoći slušale klasičnu glazbu mirnija, inteligentnija i glazbeno nadarenija od onih koje su slušale rock) potpuna neistina, ipak je među mladim roditeljima s post-hippie i/ili new-age sklonostima još uvijek uvriježeno vjerovanje da fetus tijekom svojeg razvoja u maternici može imati neurorazvojne koristi od slušanja glazbe.

Stavi pravu stvar...

Većina nadobudnih trudnica glazbenu stimulaciju svojeg nerođenog djeteta postiže puštanjem klasične glazbe s CD-a ili radija na standardne sobne ili PC-zvučnike, ali proizvođači Babypoda tvrde da to nije dovoljno, navodeći istraživanja Instituta Marquès, privatne španjolske ginekološke klinike, koja tvrdi da "fetus jedva da čuje zvukove izvana, nego čuje samo one koji dolaze izravno iz vagine".

"Vagina je zatvoren prostor, pa se zvuk ne rasipa u okoliš. Osim toga, postoji manje slojeva mekog tkiva koji odvajaju bebu od zvuka" - promotivni tekst uz shematsku ilustraciju
"Vagina je zatvoren prostor, pa se zvuk ne rasipa u okoliš. Osim toga, postoji manje slojeva mekog tkiva koji odvajaju bebu od zvuka" - promotivni tekst uz shematsku ilustraciju

Istraživanje učinka ovog glazbeno-ginekološkog uređaja je 2017. osvojilo i priznanje na natjecanju zvanom Ig-Nobelova nagrada, godišnjoj svečanosti kojoj je cilj ukazati na znanstvena istraživanja „koja vas prvo nasmiju, a onda vas natjeraju da se zamislite". Tvrdi se da 87% fetusa reagira na „vaginalnu glazbu“ klimanjem glavice i pokretima tijela.

Međutim, osim ovakvih poluprivatno provedenih i ne baš posve znanstveno korektnih istraživanja i nagrada na pomalo bizarnim natjecanjima, ne postoje kvalitetne neovisne znanstvene studije koje bi vjerodostojno poduprle tvrdnje o koristi vaginalnog slušanja glazbe.

Povrh toga, budimo realni: umetanje bilo čega unutar… vašeg tijela… nije bez zdravstvenih rizika. Posebice ako ste trudni, trebali biste biti oprezni u pogledu potencijalnih infekcija i bolesti, pa korištenje ovakve naprave možda baš i nije najzdravija stvar koju možete učiniti za sebe i svoje nerođeno dijete.

FDA i BUG: testovi i recenzije

Nemamo podataka je li ružičasta jedina verzija Babypoda ili postoji i plava, za slučaj da roditelji znaju spol budućeg djeteta
Nemamo podataka je li ružičasta jedina verzija Babypoda ili postoji i plava, za slučaj da roditelji znaju spol budućeg djeteta

Ako ćemo biti korektni, nema niti dokaza da bi puštanje glazbe vaginalnim putem moglo naškoditi djetetu. S druge strane, nema baš puno znanstvenih istraživanja po tom pitanju jer - kako da se izrazimo - vaginalno slušanje glazbe nije baš učestala praksa, pa ne postoji niti statistički značajan broj ispitanika.

No, budimo pošteni do kraja, pa napomenimo: glede i u svezi sigurnosti uporabe vaginalnog zvučnika, Babypod je predočio dokumente u kojima se potvrđuje da je uređaj odobren i klasificiran od američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) kao „general welfare product“. To znači da, iako nije testiran s jednakom strogošću i nadzorom kao „pravi“ medicinski uređaji, nije pretjerano opasan, a potencijalno može imati i neke pozitivne učinke.

A ako ne škodi, a čovjeka veseli - zašto ne isprobati? Kad spominjem isprobavanje, trebalo bi uzeti u razmatranje i nabavku Babypoda radi recenzije u BUG Labu. Ipak je to računalni gadget kao i svaki drugi.

 

 

 

Igor „Doc“ Berecki je pedijatar-intenzivist na Odjelu intenzivnog liječenja djece Klinike za pedijatriju KBC Osijek. Od posla se opušta antistresnim aktivnostima: od pisanja svojevremeno popularnih tekstova i ilustracija u tiskanom izdanju časopisa BUG, crtkanja grafika i dizajna, zbrinjavanja pasa i mačaka, te fejsbučkog blogiranja o craft-pivima, životnim neistinama i medicinskim trivijama, sve do pasioniranog kuhanja posve probavljivih jela i sviranja slabo probavljivog bluesa.