Cijena dionice Buffettove kompanije "potrgala" softverski sustav Nasdaq burze

Berkshire Hathaway, holding kompanija putem koje investira Warren Buffett, ima svoje vrlo skupe dionice izlistane na američkim burzama, što je previše za njihove 32-bitne sustave

Sandro Vrbanus subota, 8. svibnja 2021. u 14:11

Milijarder i vjerojatno najpoznatiji i najuspješniji investitor svih vremena, Warren Buffett, veliku većinu svojih ulaganja tijekom karijere obavio je putem holding kompanije Berkshire Hathaway. Ulagači u dionice te kompanije imaju prilike posredno uložiti u neke od najsnažnijih i najboljih svjetskih korporacija, kao što su Apple, Coca-Cola, IBM, American Express, i slične, a Buffettovi investicijski rezultati najčešće su natprosječni.

Nije stoga čudo da je cijena jedne dionice Berkshire Hathawaya (klase A) trenutačno viša od 400.000 dolara. Tomu je doprinijela i odluka da se dionice ne dijele kako to običavaju činiti druge kompanije, pa je ova dionica postala najskuplja na svijetu. Njezina cijena stoga je izvan dosega malim ulagačima, a nedavno je postala previsoka i za softvere na nekim burzama.

32-bitni problemi

Ovoga je tjedna tako američka burza Nasdaq privremeno obustavila izvještavanje o cijeni dionice BRK.A, jer je njezina vrijednost probila granicu koju sustav burze može zapisati. Razlog tome leži u činjenici da Nasdaq i dalje radi na 32-bitnom sustavu u kojem se vrijednosti zapisuju u najviše do vrijednosti od 232.

Taj broj u decimalnom zapisu iznosi 4.294.967.295, dakle bio bi gotovo 4,3 milijarde dolara, no problem je u tome što sustav u ovih 10 znamenki mora zapisati i decimale. To dovodi do situacije u kojoj maksimalna cijena dionice u njihovom softveru može biti zapisana kao 429.967 dolara i 29,5 centi, a ona – u trenutku nastanka ove vijesti – iznosi 437.131 dolar.

Previsoka cijena tako je onemogućila Nasdaq (a nešto ranije i burzu IEX Exchange) u normalnom trgovanju s dionicom Berkshire Hathawaya, barem dok ne nadograde svoje sustave. S Nasdaqa kažu kako će zakrpu imati do 17. svibnja. Nadograde li sustav na 64-bitni, zapis bi tada omogućavao cijenu dionice u visini od 264 dolara (18,446,744,073,709,551,616 minus decimale), što bi čak i za Buffetta trebalo biti sasvim dovoljno.