Električni romobil na mlazni pogon juri preko 100 km/h

YouTube kanal Warped Perception bavi se neobičnim inženjerskim projektima, najnoviji od kojih je postavljanje mlaznog motora na električni romobil – iz čiste zabave i znatiželje

Sandro Vrbanus srijeda, 3. kolovoza 2022. u 15:08

Matt Mikka, youtuber koji vodi prilično uspješan kanal Warped Perception, najčešće se bavi projektima vezanima za automobile, motore i raznu drugu mehaniku. Na kanalu ima gotovo 1,2 milijuna pretplatnika, koje zabavlja svojim neobičnim projektima. Jedan od njih bio je postavljanje tri mlazna motora na Teslu, o čemu je video reportaža objavljena krajem prošle godine.

Najnoviji video ponovno se bavi sličnim mlaznim motorom, ali ovoga puta Mikka ga je montirao na – električni romobil. Kao "žrtvu" uzeo je vlastiti moćni i robusni romobil s pogonom na oba kotača, Fiido Beast, kako bi njegova konstrukcija uopće mogla izdržati postavljanje mlaznog pogona te brzine koje će njime postizati.

Nakon što je osmislio način pričvršćivanja motora na romobil, izradio je cijelu potrebnu konstrukciju, dodao rezervoar za gorivo, kontrolu elektroniku te se naposlijetku uputio na testnu vožnju. Najviša brzina koju je uspio postići na ravnom dijelu ceste bila je oko 100 km/h, nakon čega je sustav romobila, prema navodima samog youtubera, na neki način zakočio daljnje ubrzavanje.

Kada je vozio s isključenim romobilom, postigao je i nešto višu brzinu, no nije je mogao u tom trenutku izmjeriti, budući da je i brzinomjer također bio isključen.

Možda najbolji savjet vezan uz ovakve projekte je onaj poznati "ne pokušavajte ovo kod kuće". Dovoljno će biti samo pogledati ovaj video i uvjeriti se koliko je stvar zapravo opasna, pogotovo u jednom trenutku kada se mlazni motor zapalio pri testiranju.

📢 Besplatna dostava

TOP!

APPLE iPad 9

A13 Bionic čip, kamera od 12 MP te brzi Wi-Fi ili mobilna mreža.

Od 2999 kn Kupi


Kompaktan zvučnik, gigantski zvuk.

KEF LS50 Meta

Najprecizniji, impresivan zvuk, 47 Hz - 45 kHz, Uni-Q driver, 85 dB, 8 Ohma, 40-100 W, Eisa Award.

9.749 kn Kupi

Soundbar i bežični subwoofer s ugrađenim HEOS-om

DENON DHT-S516H

HEOS, Bluetooth, AirPlay 2, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, DTS dekodiranje, HDMI ulaz, ARC, Amazon Alexa, Google Assistant.

3.989 kn Kupi