Floppotron 3.0: sviranje na floppy pogonima i skenerima naprednije no ikad

Ako ste pratili projekt Floppotron kroz posljednjih više od deset godina, imamo izvrsnu vijest za vas – sada stari hardver svira bolje nego prije, s čak 512 floppy pogona, 16 diskova i 4 skenera

Sandro Vrbanus četvrtak, 16. lipnja 2022. u 20:26

Paweł Zadrożniak poljski je inženjer koji zabavlja pratitelje na YouTubeu svojim uradi sam projektom Floppotron. Za slučaj da vas je ovaj fenomen zaobišao proteklih desetak godina: riječ je o starom računalnom sklopovlju, poput floppy pogona, skenera i mehaničkih tvrdih diskova koji stvaraju određene zvukove dok rade – a ovaj Poljak ih je uspio ugoditi tako da tvore pravi orkestar, a potom na njima "odsvirao" brojne popularne skladbe.

Prvi Floppotron pojavio je još 2011. godine, a sastojao se od tek dva pogona za 3,5-inčne floppy diskete. Druga verzija osvanula je pet godina nakon toga, kada je Zadrożniak uz disketne jedinice upogonio i dva stara skenera te osam HDD pogona, pa na njima muzicirao sve do današnjih dana. Sada, pak, u svojem "laboratoriju" ovaj glazbeno-tehnološki entuzijast ima Floppotron 3.0 – cijeli zid prekriven s čak 512 floppy pogona, 16 čvrstih diskova te četiri muzikalna skenera.

Orkestar računalnog hardvera

Ovaj orkestar zastarjelog hardvera u stanju je odsvirati gotovo bilo koju melodiju koja mu se dostavu putem MIDI sučelja, a njegov autor u demo videu navodi kako je vršna potrošnja električne energije cijelog sustava čak 1,2 kW.

Stražnja strana "floppy zida"
Stražnja strana "floppy zida"

Kako bi "uštimao" sve ove komade hardvera, autor Floppotrona morao je izraditi preko nekoliko tiskanih pločica, 3D ispisanih dijelova te softver koji ih sve kontrolira. Zvukovi svakog pojedinog dijela u pravilu se dobivaju kroz rad njihovih steper elektromotora, a inače bismo ih opisivali kao buku. No, kada se ta buka fino ugodi i kombinira iz više izvora i na različitim frekvencijama, moguće je dobiti i glazbu. Mehaničkog i elektroničkog prizvuka, ali ipak glazbu.

Sve tehničke detalje Zadrożniak je podrobno opisao na svojem blogu, a prvi video Floppotrona 3.0 objavio je prije nekoliko dana na YouTube kanalu, gdje već sada bilježi preko pola milijuna pregleda.