Kvantna Mona Lisa širine 100 mikrona

Znanstvenici su uz pomoć kvantne tehnologije stvorili "reprodukciju" slavne Mona Lise koja je ukupno široka poput jedne vlasi kose

Sandro Vrbanus nedjelja, 19. svibnja 2019. u 16:30

Znanstvenici sa sveučilišta Queensland radili su na kvantnim eksperimentima kojima je bio cilj istražiti načine kretanja raznih tekućina, no tada su shvatili da tehnologijom koju imaju na raspolaganju mogu izraditi i "umjetnička djela". Ovaj tim znanstvenika započeo je ovaj projekt hlađenjem plina stvorenog od atoma rubidija koji je ohlađen vrlo blizu temperaturi apsolutne nule (-273,15 °C). Pri tome je nastala Bose–Einsteinov kondenzacija, stanje materije u kojem se atomi nalaze u istom energetskom stanju, tj. ponašaju se kao jedan kvantni entitet.

U takvom stanju njima se može manipulirati na neobične načine, pa su ovi znanstvenici na njih laserom kroz mikroskop projicirali sliku Mona Lise, i to u suprotnom smjeru – kako bi leće mikroskopa smanjile sliku. Tako je nastalo "otisak" ove slike širine tek oko 100 mikrona, što je otprilike širina jedne ljudske vlasi, nastao raspoređivanjem atoma rubidija u željeno kvantno stanje. Svaki "piksel" ove slike sastoji se od oko 50 atoma, a osim crno-bijelih slika znanstvenici su uspjeli na istu površinu projicirati i crvenu, zelenu i plavu komponentu te dobiti slike u boji.

Dr. Tyler Neely: obični i kvantni portret voditelja ovog projekta
Dr. Tyler Neely: obični i kvantni portret voditelja ovog projekta

Nakon što je snimljena ova Mona Lisa, kao i druge slike koje su znanstvenici projicirali, kvantno stanje atoma vraća se u ono prvobitno – sam čin "mjerenja" kvantnog stanja ga, naime, uništava (vidi: efekt promatrača), tako da je ovdje riječ o zaista kratkotrajnom i jedinstvenom umjetničkom djelu.