Napokon postoji pravi funkcionalni hoverboard

San svakog klinca koji je gledao Povratak u budućnost 2, lebdeća daska skateboarda kojoj ne trebaju kotači, mogla bi uskoro postati i stvarnost – doduše u kontroliranim uvjetima i za kratke vožnje

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 18. siječnja 2021. u 06:00

Ekipu s YouTube kanala Hacksmith, koju predvodi James Hobson, upoznali smo na ovim stranicama kroz njihove zabavne inženjerske projekte poput uradi sam Cybertrucka ili svjetlosne sablje koja se može užariti do 1.400 °C. Ovoga puta popularni su youtuberi svojih 11,5 milijuna pratitelja pokušali oduševiti novim projektom – izradom funkcionalnog hoverboarda koji imitira onoga iz filma Povratak u budućnost 2.

Motivacija im je, kažu, bila činjenica da je Marty McFly na hoverboardu letio u 2015. godini, tj. da tehnologija očito za znanstvenom fantastikom kasni najmanje pet godina. S tehnološke strane, ekipa Hacksmitha nije se poslužila glomaznim i bučnim mlaznim motorima, već su se opredijelili za rotirajuće magnete postavljene s donje strane hoverboarda.

Takvo rješenje stvara snažno magnetsko polje i inducira suprotno magnetsko polje u podlozi, što ima zajednički cilj omogućiti lebdenje daske, čak i s popriličnim teretom na njoj. Magnetska levitacija koja se postiže u ovom slučaju dovoljno je kvalitetna i stabilna kako bi se na hoverboardu provozao i odrasli čovjek.

Negativna strana ovog pristupa jest što se lebdjeti može samo iznad posebne metalne podloge, kao što su momci i demonstrirali u svojem videu, no – bolje išta nego ništa.

U prvom videu objašnjeni su svi tehnički i inženjerski detalji, za one koji žele proniknuti u samu srž ovog hoverboarda. Oni koje zanima samo krajnji rezultat, odnosno kako se i koliko dugo na ovoj dasci zaista može lebdjeti, upućujemo na drugi nastavak Hacksmithove hoverboard sage.

Prvi dio – dizajn i tehnologija

Drugi dio – testiranje