Nepostojeći AI bend objavio je prvi hrvatski AI glazbeni i video album

"Dan prije sutra" u izvedbi benda Kriptolokeri, prvi je hrvatski glazbeni i video album nastao uz pomoć umjetne inteligencije. Njegov autor podijelio je neke pojedinosti ekskluzivno za čitatelje Buga

Sandro Vrbanus srijeda, 10. srpnja 2024. u 10:50

Kriptolokeri su "prvi hrvatski AI retro punk rock metal bend", koji je izdao i prvi hrvatski AI album, objavio ga na YouTubeu i održao čak i premijeru istoga, a da pritom kao glazbeni sastav – ne postoje. Projekt je to jedne osobe, Tomislava Mihalića iz Zaprešića, koji kaže da je cilj "benda" obasjati ljudske živote i vratiti boju punka na ulice.

"Dan prije sutra"

Taj potpuno nepostojeći, šaljivi punk rock metal, bend generiran je, očekivano, pomoću umjetne inteligencije. Sve pjesme na njihovom albumu "Dan prije sutra" stvorene su pomoću AI tehnologije, što pokazuje koliko je tehnologija napredovala da se može kreirati ovako nešto bez ljudske intervencije u stvaranju same glazbe i video materijala.

Album se sastoji od 16 pjesama, a svaka pjesma dolazi s vlastitim videozapisom, također stvorenim pomoću generativne umjetne inteligencije: "Ideja za projekt počela je iz čiste dosade, ali kako volim pratiti AI u grafici i zvuku, svaki dan zadnja tri mjeseca radio sam na ovom projektu da oživim cijelu priču. Inspiracija za pjesme dolazi iz mog djetinjstva i svakodnevnih iskustava – od gejmanja kao klinac, do života u Zaprešiću, te raznih smiješnih i šaljivih situacija. 'Dan prije sutra' označava da trebamo dok smo još mladi učiniti nešto sa svojim životima, učiniti nešto pozitivno, jer sutra je već možda prekasno", poručio je ekskluzivno za čitatelje Buga idejni začetnik i autor cijelog benda i albuma.

Održana i premijera

Premijera albuma održana je protekle subote na otvorenom u Pušći, na velikom kino platnu. Reakcije su bile izvanredne, posebno na pjesmu "Zaprešić se budi", koja je postala hit večeri. Publika je bila oduševljena i svi su plesali uz ovu pjesmu, nastavlja Mihalić.

"Dan prije sutra" prvi je AI video album u Hrvatskoj, a možda i šire. Dosad su kod nas objavljivane određene AI pjesme, ali nikada kompletni video spotovi s grafikom, animacijom i likovima. "Smatram da je ovo sjajan primjer koliko tehnologija može doprinijeti kreativnosti i umjetnosti. Kao 'lik iz Zaprešića' koji je napravio ovaj album iz hobija, želio bih podijeliti ovu priču s vašom publikom, jer vjerujem da je ovo nešto novo i uzbudljivo", zaključio je kreativni glazbenik iz Zaprešića

Cijeli album Kriptolokera premijerno možete poslušati i pogledati u nastavku.