Pametni zidni sat uz pomoć ChatGPT-a svake minute ispisuje točno vrijeme – u rimi

Jedan je entuzijast iz Londona iskoristio API pristup do alata ChatGPT, kako bi na jedinstven način prikazivao vrijeme na malenom zaslonu. Interes javnosti ogroman je

Sandro Vrbanus subota, 18. ožujka 2023. u 14:05

Zanimljivu primjenu modela umjetne inteligencije ChatGPT, pogotovo otkako on nudi i API pristup za developere, pokazao je britanski inženjer i osnivač startupa, Matt Webb. On je, čisto iz zabave i za svoje potrebe, izradio "pametni sat", stavio ga kod kuće na policu u prilično rudimentarnoj izvedbi, no i takav izazvao je velik interes na društvenim mrežama.

Webb je, naime, programirao maleni elektronički sklop i s njime povezani zaslon da mu prikazuju vrijeme. No, umjesto da tono vrijeme pokazuje samo brojevima na zaslonu, ovaj sat svake minute šalje upit prema ChatGPT-u i traži od njega da mu – za zadano vrijeme – napiše kratku pjesmicu u rimi, koja će spominjati točno vrijeme.

Rezultat možda hardverski i dizajnerski nije najugodniji oku, ali rime koje ChatGPT slaže zasigurno jesu. Neke od njih iznenadile su i samog autora sata, jer kaže da nije očekivao toliko motivirajuće i optimistične poruke, odnosno da takve stvari nije niti uključio u svoj "prompt" koji se šalje umjetnoj inteligenciji. Neke od kreativnih načina kako ovaj sat pokazuje vrijeme svake minute možete vidjeti na slikama koje donosimo uz tekst.

Autor projekta podijelio je tek nekoliko primjera na društvenim mrežama, no odmah je zavladao velik interes, pa je najavio da će pokušati projekt komercijalizirati, kako bi takav simpatičan način prikaza vremena bio dostupan većem broju ljudi.